- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Kašnjenje sa startom „Severnog toka 2“ nanosi štetu potrošačima gasa u Evropi

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaLuka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Kašnjenje sa puštanjem u rad gasovoda „Severni tok 2“ šteti učesnicima ovog projekta i potrošačima gasa u Evropi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Peskova su novinari pitali da prokomentariše izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca o mogućnosti „isključivanja“ „Severnog toka 2“ u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine.
„Komercijalni međunarodni projekat ‘Severni tok 2’ ne može da se isključi, jer još nije ni uključen“, odgovorio je Peskov. „To što nije uključen je loše i za one koji su učestvovali u tom projektu i za one koji troše gas u Evropi. Loše je za ekonomski razvoj koji je u ovom pandemijskom vremenu značajno pretrpeo“, dodao je on.
Portparol ruskog predsednika skrenuo je takođe pažnju i na činjenicu da „neko redovno, svakodnevno, preti Rusiji“.
Istovremeno se složio da je situacija u Ukrajini „zaista veoma napeta“.
„Vidimo tamo isporuke oružja, vidimo razne manevre, vidimo letove aviona NATO-a i zapadnoevropskih zemalja. Sve to dovodi do napetosti oko Ukrajine“, naglasio je Peskov.
Moskva bi želela da njene kolege, uključujući i one u Berlinu, takođe obrate pažnju na to, dodao je on. „A mi veoma, veoma cenimo odnose sa Nemačkom, oni su nam važni. I nadamo se da ćemo ih dosledno razvijati“, zaključio je portparol.
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera.
Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.
Lavrov: Pokušaji politizacije projekta „Severni tok 2“ kontraproduktivni - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
RUSIJA
Lavrov: Pokušaji politizacije „Severnog toka 2“ kontraproduktivni; Berbok upozorila na posledice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala