- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan pozvao Putina i Zelenskog u Tursku da reše nesuglasice

© REUTERS / MURAT CETINMUHURDARPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je ruskog i ukrajinskog kolegu, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog da dođu u Tursku kako bi „rešili nesuglasice“ između Rusije i Ukrajine, izjavio je portparol turskog lidera Ibrahim Kalin.
„Ankara je spremna da igra svaku ulogu radi spuštanja tenzija između Moskve i Kijeva. Predsednik Erdogan pregovara sa ruskim i ukrajinskim liderom. Zapravo, čak ih je obojicu pozvao da dođu u Tursku ukoliko žele da se sastanu i reše svoje probleme i nesuglasice“, saopštio je Kalin.
Prema njegovim rečima, turski lider će u narednih nekoliko nedelja otputovati u Ukrajinu zbog pregovora sa Zelenskim.
„U isto vreme, bićemo u bliskom kontaktu sa Rusijom kako bi se izbegle bilo kakve vojne akcije koje mogu da imaju ozbiljne posledice“, istakao je Kalin.
Portparol smatra da je Moskvi i Kijevu potreban privremeni sporazum dok se kriza konačno ne reši. U isto vreme, on kaže da zvanična Ankara ne isključuje buduće razmirice između Rusije i Zapada zbog situacije oko Ukrajine, čak i ako se trenutna situacija reši.
„Mislim da je važno pokušati da se pronađe nekakav modus vivendi (privremeni ili preliminarni međunarodni sporazum zaključen sa očekivanjem njegovog konačnog regulisanja u budućnosti), kao i da se to učini razumno i strpljivo“, ocenio je.
Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u utorak da perspektiva „invazije“ Rusije na Ukrajinu nije realna.
On je ranije saopštio je da je njegova država spremna da bude posrednik između Rusije i Ukrajine, zalažući se za mir u regionu. S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da nema govora o posredničkoj ulozi Turske u rešavanju sukoba na istoku Ukrajine.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
RUSIJA
Erdogan želi da bude posrednik između Rusije i Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala