- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blokiran centar Alma Ate zbog antiterorističke operacije

© REUTERSNeredi u Kazahstanu
Neredi u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Nekoliko ulica u centru Alma Ate blokirano je zbog antiterorističke operacije koja je u toku u ovom kazahstanskom gradu, saopštila je pres služba gradske policije.
Policija je zamolila građane da imaju razumevanja za privremene mere i unapred prilagode rutu kretanja.
Ulice zatvorene za saobraćaj nalaze se u oblasti gde se privremeno nalazi rezidencija gradonačelnika Alma Ate.
Zabranjeni pokret Demokratski izbor Kazahstana, na čijem čelu je odbegli bankar Muhtarov Abljazov, pozvao je svoje pristalice na protest u sredu. Prema navodima očevidaca, u tom području su koncentrisane snage policije i vojske.
Vanredno stanje uvedeno širom Kazahstana 5. januara nakon početka nereda isteklo je u sredu u ponoć u Alma Ati, kao i u gradu Nur Sultan, Almatinskoj, Atirauskoj, Žambilskoj, Kizilordinskoj i Mangistauskoj oblasti.
U svim ostalim regionima predsednik Kazahstana ukinuo je vanredno stanje pre predviđenog roka.
Vlasti u Alma Ati su upozorile da je, uprkos ukidanju vanrednog stanja i policijskog časa, u gradu i dalje „crveni“ stepen opasnosti od terorizma, da se vrše danonoćne patrole, a kontrolni punktovi nastavljaju da rade.
Podsetimo, kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev obratio se 5. januara zemljama ODKB-a za pomoć „u prevazilaženju terorističke pretnje”, nakon što su u zemlji izbili neredi zbog protesta protiv povećanja cena tečnog gasa.
Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje kolektivne mirovne snage u Kazahstan radi normalizacije situacije u zemlji. U operaciji su učestvovali vojnici iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Njima je poverena zaštita strateški važnih objekata u zemlji. U četvrtak, 13. januara, misija je proglašena završenom.
Vojska na ulicama Alma Ate - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SVET
Krvavi potres u Kazahstanu ima jednog velikog pobednika /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala