- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken na sastanku sa Zelenskim: Ako Moskva izabere agresiju protiv Ukrajine, snosiće posledice

© REUTERS / POOLPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i američki državni sekretar Entoni Blinken
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
„Vaša poseta, vaša lična poseta je veoma važna za nas. Ovo još jednom naglašava snažnu podršku našoj nezavisnosti i suverenitetu zemlje od strane Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Zelenski na početku sastanka sa Blinkenom u Kijevu.
Sa svoje strane, Blinken je rekao da je njegova poseta Ukrajini povezana sa zahtevom predsednika SAD Džozefa Bajdena, pre svega, kako bi Ukrajincima potvrdio podršku koju Sjedinjene Američke Države pružaju Ukrajini, kao i „to što sada, više nego ikada, sve zavisi od Ukrajinaca i ni od koga drugog da odlučuje o njihovoj budućnosti i budućnosti ove zemlje“.
Pri tome je koncentrisanje ruskih trupa u blizini ukrajinske granice nazvao „pretnjom bez presedana za Ukrajinu“.
Osim toga, američki državni sekretar dodao je da Bajden želi da dođe i razgovara sa Zelenskim o intenzivnoj prošlonedeljnoj diplomatiji, kao i radi konsultacija o njegovim narednim koracima, uključujući sastanak u petak 21. januara sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.
„Jasno smo izrazili naše preference da pronađemo diplomatsko rešenje za sukob i da obezbedimo deeskalaciju situacije... Činimo sve što možemo u tom pogledu. Osim toga, jasno smo rekli Moskvi da ako izaberu agresiju protiv Ukrajine, onda će agresija imati ozbiljne posledice koje će uslediti ne samo iz Sjedinjenih Američkih Država, već i iz Evrope i drugih zemalja sveta“, naglasio je Blinken.
„Sastanci kao što je današnji i konsultacije koje ću imati sutra u Berlinu sa vašim i našim evropskim partnerima obezbediće da govorimo istim glasom, da govorimo sa jedinstvene pozicije protiv Moskve... Cilj Rusije je da poseje razdor među našim zemljama, ne možemo im dozvoliti da to urade... Moramo da radimo zajedno sa vama, da nastavimo naše jedinstvo i da ga ojačamo – ono je najvažnije u ovom trenutku, posebno u slučaju agresije iz Rusije“, rekao je američki državni sekretar.
„Ukrajinci su pokazali da uz pomoć prijatelja širom sveta mogu da prevaziđu svaku prepreku – mogu da savladaju svaku prepreku“, zaključio je američki državni sekretar.
Nakon sastanka ukrajinski predsednik saopštio je da je zahvalio Blinkenu na uključivanju u proces deeskalacije situacije oko Ukrajine i da računa na dalje jačanje ekonomske i finansijske saradnje.
On je na svom nalogu na Tviteru takođe napisao da je uveren da „neće biti nikakvog rešenja o Ukrajini bez Ukrajine“.
Blinken će tokom svoje posete Ukrajini razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala