- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Prvo obraćanje Nazarbajeva posle nereda: Januarski događaji potresli ceo Kazahstan

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev
Bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev izjavio je da su januarski događaji potresli celu zemlju.
„Januarski događaji potresli su ceo Kazahstan. Cilj ovih organizovanih nereda i napada na Kazahstan je bio da se unište integritet zemlje i temelji naše države. Ovi događaji još jednom pokazuju da se nezavisnost mora čuvati kao zenica oka, kao krhka posuda koja zahteva posebnu pažlju. Tragedija koja se dogodila bila je pouka za sve nas. Važno je razjasniti ko je organizovao sve ove pogrome i ubistva. Istraga će dati odgovor na ovo pitanje“, rekao je Nazarbajev u video-obraćanju.
On je istakao da među elitom zemlje nije bilo sukoba ili konfrontacije.
„Predsednik Kasim Žomart Tokajev ima punu vlast. On je predsedavajući Saveta bezbednosti. Uskoro će predsednik biti izabran za predsednika partije Nur Otan. Dakle, nema nikakvog konflikta ili konfrontacije među elitom. Glasine na ovu temu su apsolutno neosnovane“, rekao je Nazarbajev.
Nazarbajev je podsetio da je „30 godina neumorno radio za otadžbinu“.
„Učvrstili smo njene granice. Sproveli smo progresivne reforme. Zajedno smo izgradili nezavisni Kazahstan, postigli velike rezultate u društvenom i ekonomskom razvoju, postali lideri u mnogim aspektima ne samo u Centralnoj Aziji, već i u ZND“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, „stabilnost i spokoj u zemlji su uvek bili moj cilj. Svi moramo da čuvamo ove trajne vrednosti. Definitivno ćemo prebroditi krizu i postati još jači“, konstatovao je prvi predsednik.
On je dodao da je predsednik Tokajev izneo novi program reformi koji je usmeren na poboljšanje blagostanja naroda i da ga treba podržati.
Ovo je prvo pojavljivanje Nazarbajeva od početka godine, kada su izbili masovni neredi u zemlji. Dugo odsustvo bivšeg predsednika u javnosti izazvalo je mnogo glasina, uključujući i bolest 81-godišnjeg lidera nacije, njegov mogući odlazak iz zemlje i sukob sa aktuelnim predsednikom Kasimom Žomartom Tokajevom.
Podsetimo, kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev obratio se 5. januara zemljama ODKB-a za pomoć „u prevazilaženju terorističke pretnje”, nakon što su u zemlji izbili neredi zbog protesta protiv povećanja cena tečnog gasa. Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje kolektivne mirovne snage u Kazahstan radi normalizacije situacije u zemlji. U operaciji su učestvovali vojnici iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Njima je poverena zaštita strateški važnih objekata u zemlji. U četvrtak, 13. januara, misija je proglašena završenom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala