- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Otkrivena NATO strategija u svemiru

© Wikipedia / United States Air Force/Public domainPrikaz budućeg američkog vojnog satelita
Prikaz budućeg američkog vojnog satelita - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
NATO smatra da svemir ima rastuću važnost za njegove misije i strahuje da bi potencijalni rivali mogli da ugroze njihove objekte u orbiti, objavila je ta alijansa, dodajući da zadržava pravo da proglasi napad u svemiru činom rata.
NATO je objavio svoju svemirsku strategiju pod nazivom „Sveobuhvatna svemirska politika“ u kojoj ukazuje na rastuću važnost svemira za bezbednost i prosperitet svojih članica. Zapadna alijansa izrazila je i zabrinutost da bi druge snage mogle da koriste svemir za podizanje moći, ali i za praćenje aktivnosti te alijanse ili mešanje u svemirska sredstva država članica u vreme konflikta, kako bi „komplikovala“ njihov odgovor ili „negirala ili degradirala“ njihove sposobnosti.
Još jedna zabrinutost za NATO je da bi svemir mogao da bude iskorišćen tako da „ošteti ili ometa ekonomiju ili javni život“ ali bez „pretnje silom, korišćenja sile, oružanog napada ili agresije“.
© Wikipedia / The White House/shealah_craighead/Public domainPredstavljanje kosmičkih snaga američke vojske u Beloj kući
Predstavljanje kosmičkih snaga američke vojske u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Predstavljanje kosmičkih snaga američke vojske u Beloj kući
Ove pretnje, prema proceni NATO, idu od ometanja ili sajbernapada, do „visokih kinetičkih sposobnosti koje proizvode nepovratne efekte i koje mogu dovesti do značajnih i štetnih dugoročnih uticaja na okruženje u svemiru“, kao što je svemirski otpad.
NATO definiše svemir kao „suštinski međunarodno okruženje“, pa i ako Alijansa nije direktno uključena u neki konflikt, njena svemirska sredstva mogu se smatrati ugroženim.
Ovaj dokument direktno navodi i kominike sa Briselskog samita iz 2021. godine, u kom se kaže da bi pretnje u svemiru „mogle da dovedu do pozivanja na Član pet“, koji podrazumeva klauzulu zajedničke odbrane članica NATO. Ipak, takva odluka bila bi doneta od slučaja do slučaja, stoji u dokumentu.
© Wikipedia / Armando Schwier-Morales, U.S. Space Force/Public domainZakletva prvih pripadnika američkih kosmičkih snaga
Zakletva prvih pripadnika američkih kosmičkih snaga - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Zakletva prvih pripadnika američkih kosmičkih snaga
NATO „nema za cilj da postane autonomni svemirski akter“, ostavljajući pojedinim članicama – kao što su SAD i Francuska – da upravljaju sopstvenim vojnim svemirskim programima, ali uz obećanje da će dobrovoljno obezbediti Alijansi „podatke, proizvode, usluge ili efekte koji bi mogli biti potrebni za operacije, misije i druge aktivnosti Alijanse“.
NATO je proglasio svemir „operativnim domenom“ još 2019, kada su SAD formirale posebne kosmičke snage kao ogranak vojske. Od tada, Alijansa je formirala svemirski centar kao deo vazduhoplovne komande u bazi Ramštajn u Nemačkoj, a osnovan je i NATO svemirski centar izvrsnosti u francuskom gradu Tuluzu, piše RT.
Lansiranje Kalibara - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
RUSIJA
Rogozin: Rusija mora da poseduje protivsatelitsko oružje, ratovi će se voditi u svemiru
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
NATO otvara petu dimenziju rata — jasno je protiv koga
Svemirski brod kruži oko Meseca - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2020
Rogozin: Amerika namerava da formira „NATO“ u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala