- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Objavljena najdetaljnija trodimenzionalna mapa svemira koja bi mogla da otkrije tajne kosmosa

CC0 / piksabej / Kosmos
Kosmos - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Zahvaljujući superteleskopu, koji već mesecima traga za tamnom energijom, objavljena je do sada najdetaljnija trodimenzionalna mapa svemira koja bi mogla da otkrije tajne kosmosa i način na koji je univerzum uređen.
Mapu je u četvrtak objavila kalifornijska Nacionalna laboratorija „Lorens Berkli“, koja predvodi projekat. Izrada mape je, naime, rezultat prvih sedam meseci istraživanja koje je sproveo spektroskopski instrument za tamnu energiju (Dark Energy Spectroscopic Instrument — Desi). Tamna energija je misteriozna sila za koju se smatra da pokreće ubrzano širenje svemira.
Na mapi su prikazane lokacije 7,5 miliona galaksija, a svaka tačka predstavlja posebnu galaksiju koja se sastoji od između 100 milijardi i bilion zvezda.
„U tome ima mnogo lepote“, izjavio je astrofizičar „Berkli laba“ Žulijen Gaj.
On je naveo da je moguće videti otisak ranog svemira i istoriju njegovog širenja.
Ovu su tek prvi rezultati istraživanja superteleskopa „Desi“, a u planu je da se svakog meseca na mapu dodaju podaci o milionima novih galaksija. Unutar „Desija“ se nalazi 5.000 optičkih vlakana, a svako deluje kao mini-teleskop. To omogućava instrumentu da istovremeno hvata svetlost iz 5.000 različitih galaksija, tačno da mapira njihovu udaljenost od Zemlje i odmeri koliko se kosmos proširio dok je ova svetlost putovala do Zemlje.
Po okončanju istraživanja, koje se očekuje 2026. godine, mapa bi trebalo da sadrži više od 35 miliona galaksija. Time će, kako navodi RT, astronomima biti dostupan veliki broj značajnih podataka za dalja istraživanja.
Eksplozija zvezde – neutronska zvezda u centru, koja je ostala iza eksplozije usled smrti prvobitne zvezde u sazvežđu Bika - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Kosmički „monstrum“ u deliću sekunde oslobodio toliko energije koliko Sunce emituje za 1.000 vekova
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
SVET
Kineski rover otkrio šta se nalazi na tamnoj strani Meseca /foto/
Model unutrašnje strukture Zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misteriozna zona ultraniskih brzina iz središta Zemlje: Novo otkriće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala