- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova poruka Ankare: Zašto je Turska promenila ime

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Ankaru
Pogled na Ankaru - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Promena međunarodno priznatog imena Turske iz engleskog oblika Turki u Turkije, kako izvorno glasi na turskom jeziku, simbolički je potez predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji ima unutrašnje-političku dimenziju i motivaciju, smatra Darko Tanasković.
Ovaj orijentalista i naš nekadašnji ambasador u Turskoj ocenjuje da je potez turskog predsednika legitiman i da nisu tako retke promene naziva država, ali da je ovde reč o rebrendiranju imidža zemlje ograničenog dometa.

Umesto engleskog Turki - Turkije

Turska televizija TRT podsetila je na nedavno saopštenje predsednika Erdogana u kome je najavljena promena međunarodno priznatog imena zemlje iz Turki (Turkey) u Turkije (Turkiye).
U saopštenju je objašnjeno da reč Turkije reprezentuje i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turske nacije na najbolji način.
„Očigledno je da Erdogan ima neke razloge da i tim simboličnim gestom ukaže koliko brine za samosvojnost i nacionalnu čistotu, pa i da ukaže na velikčinu i značaj Turske, da neće dozvoljavati da se u međunarodnoj komunikaciji upotrebljava ime koje nije nacionalno“, kaže Tanasković za Sputnjik.
Na pitanje da li je to odraz potrebe da se približi narodu u trenutku kada na unutrašnjem planu ima probleme pogotovo u situaciji sa konstanim padom vrednosti nacionalne valute i sve to u susret izborima, naš sagovornik kaže da ne misli da će ova promena mnogo uticati na široke narodne mase. Ukazuje, međutim, i na ono što je nesporno.

Simbolički potez

„Čitavim nizom simboličkih poteza koje povlači, uključujući recimo i vraćanje Aja Sofije u status džamije, Erdogan želi da ojača svoju poziciju nacionalnog lidera, da se približi onome što je bio Kemal Ataturk, otac Turaka i da pokaže koliko on brine za naciju“.
Naš sagovornik kaže da u suštini promena nije velika, jer je reč samo o promeni izgovora istoga imena. I do sada je to međunarodno ime bilo adaptacija osnovnog imena Turske.
© AP Photo / Burhan OzbiliciNizom simboličkih poteza Erdogan želi da ojača svoju poziciju nacionalnog lidera
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Nizom simboličkih poteza Erdogan želi da ojača svoju poziciju nacionalnog lidera
Tanasković napominje da ta promena naziva nije kao u nekim drugim slučajevima kakvih je bilo u novije vreme gde su se države odricale imena za koje su smatrale da nije adekvatno jer je bilo stranog porekla ili je bilo posledica kolonijalnog razdoblja kada su imena davali kolonizatori.
Poruka i međunarodnoj zajednici
Tako je, podseća naš sagovornik, Burma promenila ime u Mjanmar, Cejlon u Šri Lanka, Zlenortska ostrva u diplomatskoj prepisci su Kabo Verde. Obala Slonovače ne dozvoljava prevođenje njenog imena Kot d' Ivoar na jezik koji nije francuski. To su promene koje se vide i imaju konotaciju, što ovde nije slučaj, jer je ovo rebrendiranje, kako smatra, krajnje ograničeno.
A na pitanje, ima li u toj promeni engelskog oblika naziva Turske i poruke međunarodnoj zajednici, Tanasković odgovara:
„Uvek Erdoganove poruke idu i međunarodnoj zajednici i za unutrašnju upotrebu. On svuda želi da pokaže da je Turska samosvojna, da drži do svoga dostojanstva i da joj drugi neće određivati sudbinu. U tom smislu naravno ovo je i poruka međunarodnoj zajednici u sklopu celokupnog njegovog nastupa na liniji neoosmanizma“, kaže Tanasković.
Da bi promena imena do kraja bila ozvaničena i da bi počela da se sprovodi, on smatra da bi Turska u UN trebalo da zatraži promenu zvaničnog naziva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala