- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nesvakidašnje rešenje u EU: Država plaća mladima da se isele iz roditeljskih kuća

© AP Photo / Bernat ArmangueŠpanija u doba korone
Španija u doba korone - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Vlada Španije isplaćivaće mesečno 250 evra mladima s niskim primanjima kako bi im pomogla da se isele iz roditeljskih domova, što je rastući problem u državi.
Ministarka urbanog planiranja Rakel Sančez izjavila je na konferenciji za štampu da će od ovog meseca Španci mlađi od 35 godina, čija su godišnja primanja manja od 24.318 evra, moći da predaju zahtev za mesečnu pomoć kako bi mogli da iznajme stan na dve godine. Kazala je da je ova podrška važna kako cene stanovanja ne bi bile prepreka u osamostaljenju mladih.
Po prošlogodišnjim podacima, čak 55% ljudi straosti između 25 i 29 godina i dalje je živelo s roditeljima, što Španiju čini jednom od zemalja Evrope s najvećim udelom mladih koji se još nisu iselili iz roditeljskog doma.

Visok broj nezaposlenih mladih

Taj broj je u jakoj vezi s visokim brojem mladih koji nisu zaposleni - čak 29% mlađih od 25 godina u Španiji nema posao.
Ipak, prema Francisku Inareti, portparolu "Idealiste", najveće španske veb-stranice koja se bavi nekretninama, direktna pomoć za plaćanje stanarina možda i neće zadovoljiti očekivanja vlade budući da postoji velika potražnja za malim stanovima.
"Prethodna iskustva pokazala su da takve subvencije direktno utiču na povećanje cene najma" rekao je on i dodao da bi se oni koji primaju pomoć i zarađuju tek malo više od 24.318 evra mogli osećati diskriminisano budući da će morati da plaćaju još veću cenu najma bez primanja pomoći, preneo je Indeks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala