- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Markesov tajni život: Šta je kolumbijski nobelovac skrivao od javnosti

© Sputnik / Anatoliй GaraninGabrijel Garsija Markes
Gabrijel Garsija Markes - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Decenijama je poznati kolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes skrivao od javnosti tajnu iz svog privatnog života – da je imao je ćerku s meksičkom spisateljicom s kojom je bio u vanbračnoj vezi devedesetih godina.
Jedan od njegovih najpopularnijih citata: „Svako ima tri života: javni, privatni i tajni život“ ponovo je u fokusu nakon što su kolumbijski mediji otkrili da je Markes imao ćerku sa meksičkom književnicom Suzan Kato kada je već imao preko šezdeset godina.
Suzan Kato je s kolumbijskim nobelovcem radila dva filmska scenarija. Kato i Garsija Markes dali su svojoj ćerki ime Indira, po Indiri Gandi.
Šani Garsija Markes, jedna od rođaka pisca, rekla je da je godinama znala za Indiru, ali je nije spominjala medijima jer su roditelji tražili da bude diskretna u vezi sa ličnim životom svog strica. Drugi članovi porodice Garsije Markes izjavili su da ranije nisu govorili o ćerki pisca iz „poštovanja“ prema piščevoj ženi koja je preminula u avgustu 2020. godine.
Indira Kato ima trideset godina i bavi se filmskom produkcijom. Njeno ime stoji uz uspešna ostvarenja kao što je dokumentarni film „Take my loves“ o ženama koje žive u meksičkom selu na raskrsnici vozova koji iz Centralne Amerike vodi migrante na sever u SAD, a za koji je osvojila nekoliko nagrada.
„Ona vodi umetnički način života, kao i mnogi ljudi u našoj porodici“, rekla je Šani Garsija.
Gabrijel Garsija Markes bio je više od književne ikone. Nobelovac, rođen u Kolumbiji, odigrao je ključnu ulogu u stvaranju nove ere u latinoameričkoj književnosti. U vreme njegove smrti u 87. godini 2014, Markesov roman „Sto godina samoće“, prvi put objavljen 1967, prodat je u preko 25 miliona primeraka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala