- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov upozorio Berlin zbog „RT DE“: Nemojte nas terati da uzvratimo recipročno

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaStudio televizije RT u Moskvi
Studio televizije RT u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Moskva ne želi da stvara prepreke za rad nemačkih novinara u Rusiji, ali može biti primorana da to učini ako se situacija sa „RT“ u Nemačkoj ne reguliše, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Diplomata je tokom pregovora u Moskvi razgovarao sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok o situaciji sa obustavom emitovanja televizije „RT DE“ u Nemačkoj. Prema njegovim rečima, Rusija ima razloga da veruje da je nemačka vlada neposredno povezana sa tom situacijom.
„Zabrinuti smo, naravno, onim što se dešava sa našim novinarima. Imamo razloge da ipak verujemo da nemačka vlada ima direktne veze sa time što se događa“, naglasio je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare posle razgovora sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova.
Kako kaže, Moskva nema nikakav interes da postupa recipročno, ali u ovoj fazi očekuje konkrektne poteze nemačkih partnera.
Neću ni da govorim kakve će mere biti preduzete, za nas je najvažnije da se ruski novinari osećaju prijatno i i da ne budu diskriminisani, dodao je ministar.

„Ne želimo da stvaramo bilo kakve prepreke obavljanju profesionalnih aktivnosti nemačkih novinara u Ruskoj Federaciji, ali ako bude potrebno, bićemo prinuđeni da – ma koliko želeli to da izbegnemo, preduzmemo recipročne mere“, naglasio je ruski diplomata.

Prema rečima Lavrova, ruska strana je iznela očekivanja u vezi sa problemima sa kojima se kanal „RT DE“ suočava u Nemačkoj i veruje da će Berlin ipak preduzeti mere koje neće diskriminisati televiziju.
„Uvereni smo da i ruski mediji u Nemačkoj i nemački mediji u Rusiji treba da rade u ravnopravnim, nediskriminatornim uslovima", napomenuo je on.
Sa svoje strane, Berbokova tvrdi da se Berlin ne meša u proces emitovanja televizije „RT DE“. Kako kaže, ta televizija posluje u Nemačkoj i emituje preko interneta.
Istovremeno, navela je da predstavnici medija uvek imaju pristup novinarskom radu, svim konferencijama za štampu vlade.
„RT je uvek tamo zastupljen. Jednostavno nije istina da je prisutno državno mešanje“, naglasila je nemačka ministarka.
S tim u vezi, ona je dodala da bi mešanje nemačke vlade u rad medija bilo u suprotnosti sa Ustavom zemlje.
Ranije je nemački regulator za medije MABB primorao evropskog satelitskog operatora „Eutelsat 9B“ da ukloni sa svoje platforme novi televizijski kanal na nemačkom jeziku „RT DE“ koji emituje program iz studija u Moskvi. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije isključio mogućnost da će Rusija biti prinuđena da odgovori na odbijanje emitovanja „RT DE“ u Nemačkoj.
Moskovski Kremlj i crkva Svetog Vasilija Blaženog - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
RUSIJA
Kremlj: Živimo u kaubojskoj realnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala