- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Pokušaji politizacije „Severnog toka 2“ kontraproduktivni; Berbok upozorila na posledice

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov: Pokušaji politizacije projekta „Severni tok 2“ kontraproduktivni
Lavrov: Pokušaji politizacije projekta „Severni tok 2“ kontraproduktivni - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok da su pokušaji politizacije projekta „Severni tok 2“ kontraproduktivni. Berbok je upozorila da će biti posledica po projekat gasovoda ako Rusija bude koristila energetiku kao "oružje".
Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je sa gošćom iz Berlina razmenio stavove u vezi „Severnog toka 2“.
Berbok je novinarima rekla da je Nemačka je više puta na različitim nivoima isticala da ako energetika bude korišćena kao oružje onda će to imati određene posledice, uključujući i gasovod.

„U koalicionom sporazumu nove nemačke vlade istakli smo da kada je reč o infrastrukturnim projektima, a to se tiče i energetskih infrastrukturnih projekata, uključujući ‘Severni tok 2’, na snazi je evropsko energetsko zakonodavstvo, i duh i slovo. Zato je sada u toku proces sertifikacije tog projekta. Za sada je procedura obustavljena“, rekla je Berbok.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera.
Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
RUSIJA
Berlin zapretio merama protiv „Severnog toka 2“ zbog Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala