- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Korona podelila BiH: U Bosni dominira delta, u Hercegovini omikron

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaBrzi testovi na kovid 19
Brzi testovi na kovid 19 - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Bosna i Hercegovina u utorak je ponovno oborila rekord sa 3.342 novozaražene osobe, što je najveći dnevni bilans od početka epidemije virusa korona, čiji soj omikon dominira u Hercegovini, a soj delta u ostatku države.
Od 7.529 testiranih u poslednja 24 sata, prisustvo virusa SARS-CoV-2 potvrđeno je kod 3.342 osobe dok je od posledica kovid 19 preminulo 39 pacijenta, saopštile su entitetske zdravstvene službe.
Od početka epidemije korone u Bosni i Hercegovini zvanično su potvrđene 321.034 osobe koje su bile zaražene virusom, dok je preminulo njih 13.888.
Epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije dr Andrea Jurić izjavila je danas kako rezultati testiranja pokazuju da je na području Hercegovine gotovo u celosti reč o varijanti omikron virusa korona, dok u ostatku države još dominira delta.
„Hercegovina je trenutno pod najjačim pritiskom, dok će takva situacija u severnijim područjima Bosne i Hercegovine uslediti tek u predstojećem razdoblju“, rekla je dr Jurić.
Ona očekuje da bi uskoro broj zaraženih trebalo da bude u opadanju. Ocenila je da omikron daje blažu kliničku sliku kod pacijenata, zbog čega su sada na većem udaru domovi zdravlja, dok su bolnice manje opterećene.
Bosna i Hercegovina je druga zemlja u Evropi po smrtnosti od posledica zaraze virusom korona, dok se mere za suzbijanje epidemije retko gde primenjuju, preneo je Jutarnji list.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala