- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dude, mori Dude: Marko Luis obradio staru srpsku pesmu inspirisan filmom „Nečista krv“ /video/

© Foto : Dijana PetrašinovićMarko Luis
Marko Luis - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Kadrovi iz filma „Nečista krv – Greh predaka“ koji posle velikog uspeha nastavlja svoj život na popularnoj platformi za filmove i serije Netfliks, poslužili su i za spot pesme „Dude“ Marka Luisa. Popularni muzičar kaže da mu je za obradu ove srpske pesme inspiracija bio hit film Milutina Petrovića.
„Stara pesma koja se čuje i u filmu 'Nečista krv' spaja moderan i tradicionalnu zvuk, što je moj ’fah’ – tu se osećam najprirodnije. U takvom spoju veoma mi je lako da pronađem žicu i prenesem emocije“, kaže za Sputnjik Marko Luis.
Nova verzija pesme, prema njegovim rečima, zasniva se na tekstu originalne numere „Dude, mori Dude“ ali je i obogaćena „dodacima“: muzika koju je za film kreirao Aleksandar Ranđelović dodatno je obrađena i dodat joj je refren koji je napisala Maja Radivojević.

Stara pesma, novi izazov

„Veliki je izazov obrađivati tradicionalne srpske pesme koje imaju nekoliko obrada i interpretacija, a još u saradnji sa produkcijom filma ’Nečista krv’ koji je dospeo i na Netfliks“, kaže Luis.
„Kada je reč o našoj bogatoj muzičkoj tradiciji i njenim obradama, tanka je linija između savršenstva i neuspeha. Pesme kao što su ’Ruse kose’ ili ’Vranjanka’ ljudi slušaju u kafanama, slavama, veseljima, ali im moderna verzija može zvučati neprirodno. Pesma ’Dude’ nije toliko obrađivana i to je naša velika prednost.“
Dragan Bjelogrlić kao Hadži Trifun u Nečistoj krvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
KULTURA
Vranjanska tuga i dert pred očima celog sveta

„Dude“ između melanholije i eksplozije

Za pesmu „Dude“ kaže da je jedna od najlepših koje je do sada otpevao.
„Naježim se kada posle melanholične strofe eksplodira emotivan refren“, navodi Luis.
Pesmu prati spot u kome rustični enterijer u kome se izvodi prožimaju kadrovi iz filma „Nečista Krv – Greh predaka“. Spot je režirao Rene Miškolci poznat po video radovima za bendove kao što su „Prti Be Ge“, „Kanda Kodža i Nebojša“ i drugi.
Sve o filmu „Nečista krv – greh predaka“
Ovom numerom započeta je realizacija albuma sa pesmama inspirisanim muzikom iz filma „Nečista krv – Greh predaka“ na kojem će Luis izvoditi još jednu kompoziciju.
„To su sve numere koje se pojavljuju u filmu i one su lajtmotivi, a izvode ih različiti likovi iz filma. Ne smem da otkrijem koju ću još kompoziciju obraditi. Ono što mogu da kažem jeste da je pesma skoro gotova i veoma sam srećan i zadovoljan kako ona, u mom izvođenju, zvuči“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala