- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena nafte na sedmogodišnjem maksimumu

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Svetske cene nafte nastavile su jutros rast od ponedeljka zbog potencijalne nestašice na tržištu nakon što je cena nafte marke „Brent“ prvi put od oktobra 2014. premašila 87 dolara po barelu, pokazuju podaci trgovanja.
Prema stanju od 6.07 časova po srednjoevropskom vremenu, barel severnomorske smeše trgovao se po ceni od 87,28 dolara, što je porast od 0,93 odsto, dok je cena nafte marke „VTI“ iznosila 84,34 dolara, što je porast od 1,25 odsto.
Na tržištu nafte u utorak ujutro postoji pozitivan trend, jer investitori procenjuju ravnotežu ponude i potražnje za naftom na tržištu.
Tržište i dalje prolazi kroz iznenađujuće veliki deficit jer je, kako kažu analitičari „Goldman Sahsa“, a prenosi „Volstrit džurnal“, uticaj soja omikron na potražnju za sada mnogo manji nego što se očekivalo.
Podsetimo, podaci sa trgovanja pokazali su pre otprilike mesec i po dana da je cena nafte marke „Brent“ pala ispod 70 dolara za barel prvi put od 24. avgusta. Kotacije su bile pod pritiskom u svetlu vesti o novom soju virusa korona – omikronu.
Usled pada potražnje za naftom koje je izazvala pandemija virusa korona, OPEK+ je od maja 2020. godine smanjio proizvodnju do 9,7 miliona barela dnevno. Kako se situacija u svetu poboljšavala i proizvodnja se povećavala.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
RUSIJA
Rusija ima nafte i gasa za narednih pola veka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala