- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski list: Rusija je spremnija za zapadne sankcije od Evropske unije

© Sputnik / Vladimir SergejevSankcije EU protiv Rusije
Sankcije EU protiv Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Moskva se bolje pripremila za sankcije protiv ruske ekonomije nego Evropska unija, koja, kao i ranije, veoma zavisi od isporuka gasa i nafte iz Rusije, navodi se u članku britanskog lista „Fajnenšel tajms“.
List ističe da su u Ministarstvu finansija Rusije napravili nekoliko scenarija koji predviđaju različite pakete sankcija protiv Moskve. Pored toga, navodi se i izjava ministra finansija Rusije Antona Siluanova o tome da će se ruske finansijske institucije izboriti sa sankcijama.
„Fajnenšel tajms“ ukazuje da ruska ekonomija u poslednjih nekoliko godina manje zavisi od dolara, inostranih investitora i zajmova. Rezerve Centralne banke su značajno porasle, a spoljni dug predstavlja samo 20 odsto od BDP-a Rusije i plan je da se još smanji.
Eksperti zaključuju da strategija kojom se rukovodi Rusija joj omogućava da se manje boji zapadnih sankcija, a pretnja da će se one uvesti postaje manje efikasno odvraćanje u odnosima Zapada sa Moskvom. Pritom, pretpostavlja se da bi zalog za ekonomsku održivost moglo postati smanjenje tempa rasta ekonomije u zemlji.
Autori članka obraćaju pažnju na to da Evropska unija, kao i ranije, veoma zavisi od isporuka ruskog gasa, nafte i sirovina kao što je titanijum koji je neophodan za civilnu avijaciju. Veliki potrošač titanijuma je i američka korporacija „Boing“.
Britanski list ukazuje, da je većina zemalja EU uradila vrlo malo kako bi ojačala snabdevanje naftom i gasom, iako se o takvim težnjama mnogo govorilo. U skladu sa tim, biće im teže da preduzmu mere protiv ruske ekonomije.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
RUSIJA
Rusija je velika i veoma samodovoljna zemlja - nije podložna sankcijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala