- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Berlin: 100.000 ruskih vojnika se nalazi na granici sa Ukrajinom; Moskva: To je naša teritorija

© Sputnik / Olьga Smolьskaя / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe na Elbrusu
Vojne vežbe na Elbrusu  - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Više od 100 hiljada ruskih vojnika nalazi se na granici sa Ukrajinom, teško je to ne shvatiti kao pretnju, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Poslednjih nedelja više od 100.000 ruskih vojnika i vojne tehnike koncentrisano je u blizini Ukrajine, bez jasnog razloga“, rekla je Berbokova na konferenciji za štampu sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Šef ruske diplomatije je istakao da Moskva ne može da prihvati zahteve u vezi sa kretanjem vojske na sopstvenoj teritoriji.

„Takođe smo objasnili da eskalacija koja se čuje iz usta mnogih zapadnih političara, povodom naših trupa na našoj teritoriji i izvođenja neophodnih vojnih vežbi, što radi svaka država – mi ne možemo da prihvatimo neke zahteve koji se tiču naših oružanih snaga na sopstvenoj teritoriji“, rekao je ministar.

„Što se tiče posledica, mi niti smo davali niti dajemo neki povod za stvaranje nove konfliktne situacije. Samo jedno tražimo: da to što se dogovorimo, bude realizovano“, naglasio je ruski ministar.
Lavrov je dodao da Moskva nikome ne preti, ali da čuje pretnje na svoj račun.
„Nadam se da sve to odražava samo određene emocije koje određene snage unutar bloka zapadnoh država podstiču. Mi ćemo se rukovoditi konkretnim stvarima, i u zavisnosti od toga kakve korake će naši partneri preduzeti, prirodno, odredićemo svoju reakciju“, zaključio je ruski ministar.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
RUSIJA
Lavrov: Odugovlačenje po pitanju sporazuma o bezbednosti - neće proći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala