- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća: Rusija u svakom trenutku može da napadne Ukrajinu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirotvorci u Karabahu
Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
Pratite nas
Rusija je sada sposobna da napadne Ukrajinu u svakom trenutku, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Sada smo u fazi kada bi Rusija u bilo kom trenutku mogla da izvrši napad na Ukrajinu. Predsednik (Rusije Vladimir) Putin je izazvao ovu krizu tako što je skupio 100.000 ruskih vojnika duž ukrajinske granice, uključujući nedavno prebacivanje ruskih trupa u Belorusiju radi zajedničkih vežbi i dodatnih manevara na istočnoj granici Ukrajine“, izjavila je Psaki na brifingu.

Na pitanje novinara da prokomentariše vesti iz medija o tome da SAD i EU navodno više ne razmatraju opciju isključivanja Rusije iz platnog sistema SVIFT u slučaju dalje eskalacije oko Ukrajine, portparolka je precizirala da „nijedna opcija nije isključena“, te da Vašington nastavlja da se konsultuje sa saveznicim po tom pitanju.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Ruski zvaničnici iz dana u dan izjavljuju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji i, prema tome, niko nema pravo da postavlja zahteve u vezi sa njenim kretanjem.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Amerika o Ukrajini: Ako Rusija vrati vojsku u kasarne izbeći će mnogo teže posledice od onih 2014.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala