- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zastrašujući snimak iz svemira: Snažna erupcija vulkana na Tongi /video/

© AP Photo / NICTSatelitski snimak erupcije vulkana na Tongi
Satelitski snimak erupcije vulkana na Tongi - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Snažna erupcija podvodnog vulkana na Tongi, koja se dogodila u subotu, zabeležena je na zastrašujućem satelitskom snimku iz svemira, koji pokazuje svu snagu eksplozije u Južnom Pacifiku.
Erupcija vulkana na ostrvu Hinga Tonga-Hunga Hapai vidi se na snimku satelita Američke administracije za okeane i atmosferu (NOAA). Na snimku se vidi kako se iznad vulkana visoko u atmosferu diže „pečurka“ dima i prašine, dok se udarni talas širi sa jednog od 170 ostrva pacifičke kraljevine Tonga.
Erupcija vulkana izazvala je cunami visine 1,2 metra koji je pogodio prestonicu Tonge Nukualofu, udaljenu 65 kilometara južno od vulkana.
Eksplozija se čula širom Tihog okeana, sve do Aljaske, udaljene više od 7.000 kilometara od Tonge, a mali cunami talas pogodio je i zapadnu obalu SAD.
Nukualofa prekrivena je vulkanskom prašinom, a nije bilo prijava povređenih i poginulih u erupciji, navodi AP.
Vulkan na ostrvu Hunga Tonga-Hunga Hapai „probudio“ se 20. decembra manjom erupcijom, da bi eksplodirao u velikoj erupciji 13. januara, navode iz NOAA. Druga erupcija bila je sedam puta snažnija od prve, a stub pepela i gasa podigao se na visinu od 12 kilometara u atmosferu.
Sumnja se da je erupcija zatrovala izvorišta vode na Tongi, pa je tako Novi Zeland najavio da će poslati pomoć toj ostrvskoj državi, kao i izviđačke avione koji će snimiti stanje vulkana, piše „Lajvsajens“.
Cunami - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
SVET
Cunami udario u ostrva u južnom Pacifiku, upozorenje i na Novom Zelandu /video/
Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SVET
Premijerka Novog Zelanda: Veze na ostrvu Tonga u prekidu posle erupcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala