Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pedijatri Srbije upozoravaju: U toku je masovno zaražavanje - polazak u školu da se odloži

© Sputnik / Ivana AntićŠkola, đaci, učenici
Škola, đaci, učenici - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje onlajn.
Takav stav zauzeli su imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi nego prethodni sojevi i zahvata decu.
U saopštenju dostavljenom medijima, Udruženje navodi da je njihov stav od početka pandemije da se daje prednost održavanju nastave u školi u odnosu na onlajn-koncept, kad god je to moguće.
Ističu da je taj stav formiran na osnovu analize epidemioloških prilika, karakteristika prethodnih sojeva kovid infekcije kod dece i preporuka evropskih pedijatrijskih udruženja i SZO.
„Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja korona virusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, UPS smatra da bi početak škole na klasičan način izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece“, navodi se u saopštenju tog udruženja.
Podsećaju i na okolnost da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena (deca starija od 12 godina) samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, prenosi Tanjug.
Iz Udruženja navode da bi se moglo reći da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa.
Udruženje pedijatara smatra da bi polazak u školu na klasičan način trebalo odložiti naredne dve nedelje.
Takođe, Udruženje pedijatara apeluje na sve odrasle koji se nisu vakcinisali da to učine, kao i da vakcinišu decu stariju od 12 godina jer je to, navode, najbolji način da umanjimo mogućnost zaražavanja i zaštitimo sebe i svoje najmlađe.
Žena sa detetom ispred kovid ambulante DZ Savski venac - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
SRBIJA
Pedijatri Srbije upozoravaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala