Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sve postaje jasnije: Odluka Prištine kakva nije viđena od 1999.- idejni tvorci su na Zapadu

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICProtestni skup u Kosovskoj Mitrovici
Protestni skup u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Zabrana održavanja referenduma o ustavnim promenama na Kosovu je prva takva odluka doneta od 1999, odnosno NATO bombardovanja. Cilj je jasan, ali treba znati da ovde glavnu reč nije imao Aljbin Kurti već su donosioci odluka na drugom mestu, kaže za Sputnjik Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za KiM
Odluka prištinskih vlasti da ne dozvoli Srbima sa KiM glasanje na referendumu za promene Ustava Srbije bila je uvod u veliki protest održan u Kosovskoj Mitrovici, a da će ove mere imati dalekosežne posledice upozorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Podsetimo da je kosovska skupština, uprkos pozivima međunarodne zajednice da dozvoli održavanje referenduma, na vanrednoj sednici usvojila rezoluciju kojom se on zabranjuje, uz obrazloženje da se time ugrožava suverenitet i ustavni poredak Kosova.
Zabrana, praćena glasnim ćutanjem OEBS-a, inače zaduženog za sve izborne procese, otvorila je pitanje da li su Srbi na Kosovu i Metohiji ostali bez još jednog prava - prava na glasanje, i da li bi isti scenario mogao da se ponovi i 3. aprila kada su zakazani opšti izbori u Srbiji.

Kurti nije prava adresa

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju u razgovoru za Sputnjik podseća da se ovako nešto dešava prvi put.
„Imao sam priliku da radim taj posao i negde u novembru 2001. u vreme potpisivanja sporazuma sa tadašnjim specijalnim predstavnikom, Srbi su prvi put izašli na izbore. Koliko se sećam, 2006. je bio referendum na kojem su Srbi takođe učestvovali. Ovo što sada radi Aljbin Kurti rezultat je njegovog poimanja da je dobro da svaki dan bude ispraćen nekom novom provokacijom. Ipak, on nije glavna figura, već su prave adrese UNMIK, OEBS, EU, Euleks pa ako hoćemo u smislu bezbednosti i KFOR. Niko od njih ništa nije uradio“.
To nije, kaže, njihov ni interes niti cilj, što objašnjava i činjenica da dok Amerikanci istovremeno uvode sankcije onima koji navodno destabilizuju mir i mirovne procese, ćute na dešavanja na KiM. Priština ne radi na svoju ruku, dodaje Čović, već je u funkciji izvođača radova, dok se centar ili centri donosilaca odluka gde se sve osmišlja nalaze na drugim mestima.

Resetovati odnose na početno stanje

Čović kaže da je sa tih adresa po pitanju održavanja referenduma na KiM dolazila tek po neka rečenica bez dubljeg značenja i neobavezujućeg karaktera, kao što smo imali prilike da vidimo i u slučaju Briselskog sporazuma koji nije sproveden. Pristup Beogradu, od strane Prištine, na liniji je, kaže Čović, starog narativa, da su Srbija i Srbi krivi za sve, a inovacija je sažeta u rečenici da postoji maligni uticaj Rusije i Kine.
Komentarišući dalekosežne posledice koje je najavio predsednik Vučić, Čović kaže da je Priština odavno zaslužila da se povuku određeni potezi.
„Zajednica srpskih opština nije formirana. Prošlo je toliko godina, a ne dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, gde je garant bila međunarodna zajednica. Prava mera je resetovati sve na početno stanje“.

Koncept etničkog čišćenja

Kada je reč o opštim izborima u Srbiji zakazanim 3. aprila, Čović veruje da će Priština dozvoliti učešće Srba sa KiM, ali isto tako, uveren je, to nije deo rešenja.
Tome u prilog govori i činjenica da su zabranu održavanja referenduma, kaže, pravdali time da to organizuje država Srbija, zaboravljajući na Rezoluciju 1244. Istovremeno, Albanci na prostoru Preševa, Bujanovca i Medveđe su se izjasnili da neće izaći na referendum.
„ Kada su nezadovoljni na nekom prostoru, umesto da kažu dobro hajde nešto da promenimo, ili da promenimo prostor, oni, naprotiv, pokušavaju da tu teritoriju prisvoje, pozivajući se na nekakve kvaziistorijske koncepte i prava kojima pravdaju takve zahteve“
Sada, uveren je Čović, sve postaje jasnije: Oni kupuju vreme, trudeći se da etnički očiste prostor Kosova i Metohije od Srba, kako bi jednog dana mogli da kažu da je to svršen čin i da tu Srba više nema. To je njihov koncept praćen stalnim provokacijama, ukazuje Čović, podsećajući na jučerašnji performans ROSU na potezu od Mitrovice ka Leposaviću kada su specijalne snage bile u pripravnosti u slučaju kršenja zabrane održavanja referenduma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala