- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Šest romana u finalu za NIN-ovu nagradu

CC0 / Pixabay / 17 romana u trci za Ninovu nagradu
17 romana u trci za Ninovu nagradu - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Šest romana uvršteno je u najuži izbor za 68. NIN-ovu nagradu, a među piscima čija su dela u konkurenciji za prestižno književno priznanje našli su se David Albahari, Milena Marković, Vladimir Kopicl, Ilija Đurović, Srđan Tešin i Elvedin Nezirović.
Od ukupno 17 naslova iz užeg izbora za NIN-ovu nagradu za roman godine u finalu se našlo šest naslova koji su najbolje odgovorili na uslove konkursa, saopšteno je danas iz nedeljnika NIN.
Žiri je izabrao romane "Sampas" Ilije Đurovića, "Ono o čemu se ne može govoriti" Elvedina Nezirovića, "Deca" Milene Marković, "Španska čizma" Vladimira Kopicla, "Mokrinske hronike" Srđana V. Tešina i "Pogovor" Davida Albaharija.
Žiri za dodelu priznanja, koji čine Teofil Pančić, Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević, odluku o ovogodišnjem dobitniku saopštiće 24. januara.
NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine, kada ju je po prvi put dobio Dobrica Ćosić za roman "Koreni". Među ostalim dobitnicima su Oskar Davičo, Aleksandar Vučo, Branko Ćopić, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Grozdana Olujić, Miro Vuksanović, Vladimir Pištalo, Ivana Dimić i drugi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala