- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ruska agresija – kontraproduktivna“: Stoltenberg objasnio razlog širenja NATO-a na Istok

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Pribegavajući agresivnim aktivnostima Rusija ne smanjuje prisustvo snaga NATO-a u blizini svojih granica, već suprotno – izaziva njihovo nagomilavanje, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
„Ako je cilj ruskog rukovodstva da postignu smanjenje prisustva NATO-a oko granica Rusije, onda su dosadašnji rezultati bili potpuno suprotni“, saopštio je on u intervjuu za „Volstrit džurnal“.
Kako je rekao, NATO je razvio aktivnost do nivoa koji prevazilazi kapacitete Alijanse u trenutku okončanja Hladnog rata.
Stoltenberg je priznao da je rekordna ekspanzija snaga NATO-a počela upravo prisajedinjenjem Krima Rusiji 2014. godine sa ciljem obuzdavanja Moskve. Prema njegovim rečima, sada je u Evropi više američke vojske nego pre sedam godina.
„U Severnoj Americi i Evropi smo sada aktivniji nego prethodnih decenija“, napomenuo je šef NATO-a.
Istovremeno, on je naglasio da će NATO ponovo odreagovati ukoliko „Moskva opet odluči da upotebi silu na svetskoj sceni“.
„Kakva će tačno biti biti reakcija i o kakvim vojnim kapacitetima će biti reč –pitanje je koje će se rešavati u zavisnosti od razvoja događaja“, dodao je generalni sekretar NATO-a.
U poslednje vreme, kijevske vlasti i Zapad stalno optužuju Rusiju da ona, navodno, sprema invaziju na Ukrajinu. Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
SVET
Stoltenberg: NATO se neće složiti sa povlačenjem trupa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala