- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Porošenko stigao u Kijev, počelo suđenje za velezidaju

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko
Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko doleteo je u ponedeljak ujutru iz Varšave u prestonicu Ukrajine, gde je počelo zasedanje Pečerskog okružnog suda Kijeva koji će razmatrati zahtev za njegovim hapšenjem. Isti sud je 6. januara zaplenio imovinu bivšeg predsednika.
Porošenko je uspešno prošao pasošku kontrolu na aerodromu, mada je trajala duže nego inače. Graničari su mu uzeli pasoš i neko vreme ga nisu vraćali. Istovremeno su istražitelji Državnog istražnog biroa pokušali da mu priđu kako bi sproveli sudski postupak, ali je to zakomplikovano zbog mase ljudi koja se okopila oko Porošenka iz redova njegovih saboraca i novinara.
Na kraju je bivšem ukrajinskom predsedniku vraćen pasoš i on je ubrzo napustio terminal. Porošenko je kasnije izjavio da ono što mu se desilo ukazuje na to da su graničari pokušavali da ga ne puste u zemlju.
Porošenka je na aerodromu dočekalo najmanje hiljadu njegovih pristalica koji su nosili transparente.
Pristalice bivšeg predsednika takođe su se okupile i ispred zgrade suda u Kijevu.
Bivši predsednik je optužen za isporuke donbaskog uglja tokom 2014-2015. Slučaj je pokrenut po članovima Krivičnog zakona Ukrajine Finansiranje terorizma, Veleizdaja i Stvaranje terorističke organizacije. Porošenku preti kazna do 15 godina zatvora sa ili bez konfiskacije imovine. U decembru 2021. istražitelji su pokušali da mu uruče poziv, ali ih je bivši predsednik ignorisao i istog dana odleteo u Tursku. Porošenkova partija je saopštila da je njen lider otputovao „na unapred planiranu diplomatsku turneju u Tursku i Poljsku“.
Petro Porošenko - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
SVET
Porošenko se sumnjiči za izdaju zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala