- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odlučeno: Zajedničke rusko-beloruske vojne vežbe „Saveznička odlučnost 2022“ – u februaru

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaZajedničke rusko-beloruske vojne vežbe u Minskoj oblasti
Zajedničke rusko-beloruske vojne vežbe u Minskoj oblasti  - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Zajedničke rusko-beloruske vojne vežbe biće održane u februaru, saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Planirali smo da počnemo sa vežbama u februaru. Definišite tačan datum i izvestite da nas ne bi prekoravali da smo iz vedra neba dovukli neke trupe i da se maltene spremamo da ratujemo“, izjavio je Lukašenko na sastanku u Minsku o zajedničkim operativnim vežbama Oružanih snaga Rusije i Belorusije.

Beloruski lider je ocenio da bi Moskva i Minsk trebalo da održe vojne vežbe na zapadnoj i južnoj granici Belorusije.
„Kao što znate, u ovoj teškoj situaciji, predsednik Vladimir Putin i ja smo se još u decembru prošle godine dogovorili da zajedno održimo neplanirane konkretne aktivnosti na zapadnim granicama Savezne države i na južnom krilu Belorusije, to je takođe granica Savezne države“, podsetio je Lukašenko, dodajući da „danas vidimo da treba da izvedemo solidne vežbe u tom zapadnom i južnom regionu, 'beloruskom balkonu'“.
Kako je precizirao, to bi trebalo da budu „normalne vežbe za sprovođenje određenog plana u suprotstavljanju ovim silama – Zapada (baltičke države i Poljska) i juga (Ukrajina)“.

Istovremeno, beloruski Telegram kanal „Pul prvog“ prenosi da će se vojne vežbe Rusije i Belorusije zvati „Saveznička odlučnost 2022“.

S tim u vezi, državna agencija Belta precizirala da su ministri odbrane Rusije i Belorusije, Sergej Šojgu i Viktor Hrenjin, razradili plan zajedničkih vežbi Oružanih snaga. Kako je izvestio Hrenjin, sva pitanja su razmotrena sa ruskom stranom, tačan datum se još utvrđuje, dodaje Belta.
Podsetimo, predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, održali su sastanak krajem decembra u Sankt Peterburgu. Dvojica lidera razgovarala su o različitim temama bilateralnih odnosa, među kojima i plan da se u februaru-martu 2022. godine održe rusko-beloruske vojne vežbe.
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad 2017 - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
RUSIJA
Lukašenko najavio zajedničke vojne vežbe sa Rusijom u blizini ukrajinske granice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala