- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Uzbuna u Australiji zbog odluke o Đokoviću: „Ovo je opasno!“

© REUTERS / ASANKA BRENDON RATNAYAKENovak Đoković u mini busu napušta hotel Park
Novak Đoković u mini busu napušta hotel Park - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Paulina Rajt (predsednica Saveta za građanska prava), Majkl Stenton (predsednik Slobone Viktorije) i Greg Barns (portparol Alijanse australijskih advokata) oštro su kritikovali odluku Federalnog suda da ne poništi ukidanje vize Novaku Đokoviću od strane ministra za imigracije Aleksa Hoka.
„Iako razumemo važnost javnog zdravlja… opasno je u demokratiji odbiti ulazak pojedincu koji ima stavove suprotne vladinoj politici, posebno kada ta osoba dolazi u Australiju u svrhu koja nije povezana sa tim stavovima“, rekao je Barns, a prenosi australijski portal „Ejdž“.
U opširnom članku predsednica Saveta, kao i prvi čovek Slobone Viktorije, istakli su zabrinutost jer je Novaku Đokoviću zabranjen boravak u Australiju na osnovu toga šta je govorio leta 2020. godine.
„Da li ga komentari iz 2020. liše prava da igra u Australiji 2022? Da li to zaista predstavlja toliku pretnju po javno zdravlje u situaciji u kojoj je vakcinisano 95 odsto odrasle populacije?“, pita Paulina Rajt.
„Ljudi su slobodni da budu skeptični prema vakcinaciji… Dokle god mogu da dokažu da nemaju virus korona, ne vidim zašto bi trebalo da budu isključeni iz javnog života“, dodala je.
Zagovornici građanskih prava kažu da je jedan od ključnih razloga Morisonove vlade za deportaciju Novaka Đokovića bio slab i da bi mogao da stvori presedan za blokiranje putnika koji imaju nepoželjne političke stavove, a koji ne predstavljaju pravi rizik za zajednicu.
Na ročištu održanom u noći između subote i nedelje po srednjeevropskom vremenu glavni argument Stefana Lojda, advokata ministra Aleksa Hoka, da bi ostanak srpskog tenisera u Australiji doprineo rastu antivakserskog sentimenta, u smislu protivljenja vakcinaciji protiv virusa korona.
Obraćanje Srđana Đokovića ispred Skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SPORT
Srđan Đoković podelio snažnu poruku: 50 metaka Novaku u prsa
U njegovom izlaganju iznošeni su argumenti iz 2020. godine kada Đoković nije nijednom rekao da je protiv vakcinacije, ali je rekao da želi da odluči šta je najbolje za njegovo telo, aludirajući na to da se verovatno neće vakcinisati - što na kraju i nije uradio.
Majkl Stenton, advokat i predsednik Slobne Viktorije, rekao je da je "posebno nepravedno" fokusirati se na to kako bi drugi mogli da vide Đokovićeve stavove, a ne na ozbiljnost onoga što je on zapravo rekao.

Na to se nadovezala i izjava portparola Grega Barnsa, advokat sa iskustvom u slučajevima migracija, koji je rekao da bi vlada bila opravdana da blokira Đokovića ako dolazi u Australiju da iznese stavove protiv vakcinacije.
Ali on dolazi ovde da igra tenis“, rekao je on.
Sve je rečeno, ali, nažalost, odluka neće biti promenjena. Đoković je iskorišćen kao politički pijun, skupljeni su jeftini na njemu i neka im na čast.
Pročitajte još:
Đoković se oglasio: Razočaran sam
Novak i Australija – „pukla“ ljubav koja skupo košta
Država je pobedila bez dokaza – Đoković dobio nalog za deportaciju!
Novakov tim potvrdio: Nema nove žalbe, sledi deportacija
Amerikanac je vodio specijalnu kampanju, a sada likuje zbog Novakovog proterivanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala