- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Berlin pokušava da utiče na unutrašnje političke procese u Rusiji

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je uoči sastanka ministara spoljnih poslova Rusije i Nemačke navelo da Berlin pokušava da utiče na unutrašnje političke procese u Ruskoj Federaciji.
Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva, uz saglasnost Berlina Evropska unija redovno uvodi pakete sankcija Rusiji, Nemačka se dosledno suprotstavlja Rusiji po širokom spektru aktuelnih međunarodnih pitanja.

„Sa nemačke strani preduzimaju se pokušaji vršenja uticaja na unutrašnje političke procese u Rusiji, u nemačkim medijima se sprovodi neskrivena antiruska propaganda, vrši se pritisak na alternativno saopštavanja informacija, uključujući ruske medije u Nemačkoj“, ističe se u komentaru.

Takođe se dodaje da Rusija zadržava pravo da preduzme kontramere prema nemačkim medijima koji rade u Rusiji, ukoliko nemačka strana ne odustane od prakse pritiska na ruske medije u Nemačkoj.

O bezbednosnim garancijama

U saopštenju se dodaje da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na predstojećim razgovorima sa nemačkom ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok detaljno razmotriti predloge Moskve o bezbednosnim garancijama.
„Imaćemo podrobnu razmenu mišljenja o najaktuelnijim međunarodnim problemima, pre svega o realizaciji ruskih predloga o sveobuhvatnim bezbednosnim garancijama u Evropi“, ističe Ministarstvo.

O „Severnom toku 2“

Procedura sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“ treba da se sprovede bez veštačkog odugovlačenja i politizacije u strogom skladu sa važećim propisima, dodaje se u saopštenju.
„Puštanje u rad ‘Severnog toka 2’ daće značajan doprinos obezbeđivanju energetske bezbednosti cele Evropske unije“, ističe Ministarstvo.
„Procedura za njegovu sertifikaciju od strane nemačkih regulatora i Evropske komisije ne bi trebalo da se veštački odugovlači i politizuje. Trebalo bi da se sprovodi u strogom skladu sa aktuelnim standardima koje nameravamo striktno da poštujemo“, napominje se u saopštenju.

Stanje u rusko-nemačkim odnosima

Takođe se dodaje da je Rusija razočarana trenutnim stanjem rusko-nemačkih odnosa, ali ne odbija da gradi saradnju na principima uzajamnog poštovanja i obostrane koristi.
„Razočarani smo trenutnim stanjem rusko-nemačkih odnosa koji prolaze kroz tešku fazu zbog politike koju vodi zvanični Berlin za sveobuhvatno obuzdavanje naše zemlje“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ova politika, između ostalog, dolazi do izražaja u značajnom stalnom prisustvu Bundesvera na „istočnom krilu“ NATO-a, pojačanoj aktivnosti njegovog učešća u vojnim vežbama koje blok izvodi u različitim regionima istočne Evrope, obezbeđivanju teritorije Nemačke kao glavne zone za razmeštanje i logističku podršku američkih trupa na evropskom kontinentu“, naglašava se u saopštenju.
Istovremeno, u saopštenju se ističe da Rusija, uzimajući u obzir poseban značaj saradnje zemalja u panevropskom i globalnom kontekstu, „ne odustaje od zadatka da je gradi na principima međusobnog poštovanja i obostrane koristi“. Ruska strana je posvećena konstruktivnom dijalogu sa novom vladom Nemačke, dodaje rusko Ministarstvo.
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok posetiće Ukrajinu u ponedeljak, odakle će otputovati u Moskvu, gde će u utorak održati razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala