- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Poljska, Ukrajina i baltičke zemlje koncentrišu snage na granici sa Belorusijom

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
U blizini beloruskih granica u Poljskoj i baltičkim državama koncentrisano je više od 30 hiljada vojnika, tehnike i naoružanja, a u Ukrajinini se takođe se povećava vojni kontigent ukrajinskih snaga, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, prenosi agencija Belta.
„Ukrajina nastavlja da jača svoje snage, koncentrišući jedinice Nacionalne garde ‘radikalnih nacionalista’. To je još gore od vojnika NATO-a. I sve to je u neposrednoj blizini državne granice naše zemlje. Opet pod izgovorom borbe protiv migranata“, istakao je Lukašenko.
„Migranti tamo neće stići ni u košmarima. Oni ne idu tamo i ne nameravaju da idu u Ukrajinu, mi to vrlo dobro shvatamo. Iz Ukrajine beže sami Ukrajinci, a oni će se ‘štititi’ od migranata iz Belorusije“, primetio je predsednik Belorusije, prenosi agencija Belta.
Agencija podseća da se u blizini beloruskih granica u Ukrajini izvodi specijalna operacija „Polesje“, a u pogranično područje dovedeno je do 10 hiljada vojnika.
„Odnosno, dinamika je takva da dolazi do povećanja vojnog kontingenta na južnim granicama naše zemlje“, konstatovao je beloruski predsednik.

O vojnicima u Poljskoj

Lukašenko je dodao da je na teritoriji Poljske po principu rotacije stacionirano do 10 hiljada američkih vojnika.
„Na teritoriji Poljske i baltičkih zemalja po principu rotacije nalazi se od 8 do 10 hiljada američkih vojnika. Šta će tamo Amerikanci? Zašto Rusiji i nama prigovaraju da izvodimo nekakve manevre, vežbe i tako dalje, a vi ovde dolazite preko sedam mora? Šta ćete tu raditi?“, upitao je Lukašenko.
Beloruski predsednik dodao je da „pojedine usijane glave“ već otvoreno pozivaju na rat.
„Mi čujemo ove izjave“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Poljska je zatražila od NATO-a da u blizini beloruskih granica rasporedi sistem logističke i tehničke podrške.
„Štaviše, Varšava se obratila rukovodstvu Severnoatlantskog bloka.. sa zahtevom da se na ovim prostorima razmesti višeešalonski sistem logističke i tehničke podrške. Odmah pitamo: zašto?“, istakao je Lukašenko
Pripadnici NATO snaga u vojnoj bazi u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
RUSIJA
Nadomak ruskog „praga“: Estonija spremna da rasporedi do pet hiljada vojnika NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala