- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija očekuje konkretne odgovore od SAD o bezbednosnim garancijama

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Rusija očekuje da dobije konkretne odgovore od Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a o bezbednosnim garancijama i veruje da će kontakti po tom pitanju biti održani u narednih nekoliko dana, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Čvrsto računamo na konkretne odgovore na te nacrte dokumenata koji su nam obećani, a koje je Rusija predala Sjedinjenim Američkim Državama i članicama NATO-a“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka sa hrvatskim kolegom.
Ministar je objasnio da Rusija čeka odgovore od SAD i Severnoatlantske alijanse o tome kako će oni ispuniti preuzete obaveze.
„U koncentrovanom obliku naša pitanja svode se na to kako tačno Zapad namerava da ispuni svoje obaveze sadržane u dokumentima samita OEBS-a u Istanbulu 1999. godine i u Astani 2010. godine. U ovim dokumentima se navodi da države OEBS-a neće jačati svoju bezbednost nauštrb bezbednosti drugih država. Takođe se navodi da nijedna država, grupa država ili organizacija ne može dobiti primarnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u ovom regionu“, istakao je ministar.
On je dodao da ima osnova da se veruje da će ovih dana biti održani neki kontakti na ovu temu.
Odgovarajući na pitanje o mogućem neuspehu dijaloga o bezbednosnim garancijama, Lavrov je istakao da Rusija ne zasniva svoju politiku po principu „šta će biti ako“.
„Mi ne gradimo našu politiku po principu ‘šta će biti ako’. To je pre manir naših zapadnih kolega koji sa ili bez razloga gotovo svakodnevno prete sankcijama Rusiji“, rekao je ruski ministar.
Ministar je dodao da je hrvatskom kolegi Gordanu Radmanu dao neophodna objašnjenja o odnosima Moskve sa Evropskom unijom i NATO-om.
„O pitanjima vezanim za odnose između Rusije i Evropske unije i između Rusije i NATO-a, dali smo našim hrvatskim prijateljima neophodna objašnjenja. Naglasili smo da neizbežno cenimo uravnotežen i konstruktivan stav Hrvatske u rešavanju problema koji su se nagomilali između Rusije i Evropske unije i Rusije i NATO-a“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka.
Ministar je dodao da je posebna pažnja tokom razgovora posvećena situaciji na Balkanu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, kao i situaciji u dijalogu Beograda i Prištine.
Hrvatska je članica NATO-a od 2009. godine i Evropske unije od 2013. godine.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
RUSIJA
Moskva: Nećemo razmeštati ofanzivno oružje u Ukrajinu, što ne možemo da tvrdimo i za Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala