- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ko je napadač iz Teksasa koji je držao taoce u sinagogi: Oglasila se porodica

© AP Photo / Smiley N. Pool/The Dallas Morning NewsTalačka kriza u sinagogi u gradu Kolivilu u Teksasu
Talačka kriza u sinagogi u gradu Kolivilu u Teksasu - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Četrdesetčetvorogodišnji Malik Fejsal Akram, napadača na sinagogu u Teksasu, rođen je u engleskom gradu Blekburnu. To su potvrdile i jedinice za borbu protiv terorizma sa severozapada Engleske.
Povodom smrti Malika Fejsala, koji je držao taoce u sinagogi, a izgubio je život tokom upada policije, njegov brat Gulbar izdao je saopštenje, koje je objavila islamska zajednica Blekburna.
U saopštenju se ističe da je brat napadača na sinagogu u Teksasu bio u kontaktu sa američkim Federalnim istražnim biroom i pokušao da posreduje, ali da „nije mogao ni na koji način da ga ubedi da se preda“.
„Mi, kao porodica, želimo da istaknemo da ne opravdavamo njegove postupke. Želimo da se od sveg srca i iskreno izvinimo svim žrtvama ovog nesrećnog incidenta. Želimo da istaknemo da je napad na svako ljudsko biće, bilo ono Jevrejin, hrišćanin ili musliman, za svaku osudu“, kaže se u saopštenju Gulbara Akrama.
Porodica Malika Fejsala Akrama ističe da je on imao problema sa mentalnim zdravljem što potvrđuju i ocene pregovarača FBI-ja.
Policija saopštava da je Malik Fejsal Akram u Sjedinjene Države ušao pre oko dve nedelje, a da je prilikom napada na sinagogu „Bet Izrael“ u teksaškom gradu Kolivilu tražio da razgovara sa Pakistankom Afijom Sidiki čije je puštanje na slobodu tražio prilikom opsade.
Pakistanska neuronaučnica Afija Sidiki osuđena je na 86 godina zatvora zbog pokušaja ubistva američkog oficira dok je bila u zatvoru u Avganistanu. Američke vlasti dovodile su je u vezu i sa islamskim terorizmom. Presuda protiv nje dovela je svojevremeno do masovnih protesta u Pakistanu.
Malik Fejsal Akram ju je prilikom opsade sinagoge nazvao sestrom.
Porodica Sidiki je, putem svog advokata, demantovala bilo kakvo srodstvo sa napadačem i osudila „gnusan“ zločin Malika Fajsala Akrama.
Ovo nije prvi put da je neko iz Blekburna umešan u terorizam. Još 2015. godine tada četrnaestogodišnji dečak, čiji identitet nije obelodanjen zbog godina starosti, uhapšen je zbog umešanosti u planiranje terorističkog napada u Australiji, prenosi RTS.
Talačka kriza u sinagogi u Teksasu - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SVET
Bajden: U Teksasu se dogodio teroristički akt
Patrolna kola u Kolevilu - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SVET
Oslobođeni taoci iz sinagoge u Teksasu, otmičar mrtav
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala