- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ideja Kijeva o trilateralnom sastanku Putina, Zelenskog i Bajdena: Šta kaže Kremlj na to

© Sputnik / Maksim BlinovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Nije jasno šta je Kijev imao na umu govoreći o učešću Amerike u dijalogu sa Rusijom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Kako kaže, ako je glavno pitanje Donbas – Rusija nije strana u sukobu, a SAD nisu potrebne za razgovor o bilateralnim temama.
„Ako se dobro sećam, nije bilo nikakvog preciziranja o čemu se predlaže da se razgovara u trilateralnom formatu. U ovom slučaju svakako preostaje da se sazna šta naši ukrajinski oponenti predlažu da se sa Rusijom razgovara o Donbasu. Ruska Federacija nije strana u sukobu“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li Kremlj razmatra održavanje takvog samita.
On je sa žaljenjem konstatovao da za sada nema odgovora na određena pitanja.
„Da li to znači da Ukrajina više nade po ovom pitanju polaže na Sjedinjene Američke Države, a manje na 'normandijski format'? I da li to znači da Kijev to više ne smatra potrebnim da se ipak nekako fokusira na ispunjavanje obaveza koje su registrovane u 'normandijskom formatu'?“, zapitao se portparol.
Istovremeno, Peskov je istakao da zvanična Moskva smatra da Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da budu uključene u diskusiju o rusko-ukrajinskim odnosima.
„Čemu SAD u diskusiji o bilateralnim rusko-ukrajinskim odnosima kada su one sada u potpunosti usmerene na napredak u implementaciju Minskih sporazuma, tačnije, na odsustvo napretka. Ne mislim da je Amerika potrebna za ovo. Možda Kijev ima u vidu neke druge teme, ali to tek treba da saznamo“, konstatovao je on.
Ranije je šef kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog izjavio da Kijev smatra da je moguće da se dogovori trilateralni sastanak predsednika Rusije, SAD i Ukrajine. S tim u vezi, Bela kuća je navela da SAD za sada nemaju šta da saopšte o mogućnosti održavanja takvog samita, a portparol ruskog lidera je rekao da nije bilo takvog predloga američke strane.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji ispred Jelisejske palate - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
RUSIJA
Ismejan pokušaj Zelenskog da se sastane sa Putinom: Želi da uđe u prvu ligu kojoj ne pripada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala