- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Holandski "Roterdam" uplovio u Baltičko more, nakon tri ruska desantna broda

NATO brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Holandski ratni brod „Roterdam“ uplovio je u Baltičko more gde će pratiti situaciju u regionu, javlja estonska televizija ERR, pozivajući se na pres-službu NATO-a.
„Brod se nalazi u Baltičkom moru, kod obale Švedske, gde prati situaciju u regionu. Mi se nalazimo na lice mesta, kako bismo pokazali svoje prisustvo i solidarnost sa Alijansom“.
Prema podacima Alijanse, radi se o planiranoj akciji. „Roterdam“ je predviđen za izvođenje helikopterskih operacija.
Sa svoje strane, saradnik Švedskog vojnog koledža Magnus Kristianson smatra da je dolazak broda povezan sa bezbednosnom situacijom u Evropi u trenutku kada Rusija povećava vojnu aktivnost kod ukrajinskih granica.
„NATO se prilagođava agresivnim i nepredvidljivim akcijama Rusije i intenzivira saradnju sa Švedskom i Finskom u Baltičkom moru“, saopštio je televiji Kristianson.
List naglašava da su prošle nedelje u Baltičko more uplovila tri desantna broda Severne flote Rusije. U vezi s tim, Švedska je povećala borbenu gotovost na ostrvu Gotland.
Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
SVET
Blinken: Izazov za evropsku bezbednost ne dolazi od NATO-a, već od Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala