- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Hlađenje južne hemisfere: Da li će erupcija vulkana na Tongi uticati na globalnu klimu

© AP Photo / Japan Meteorology AgencySatelitski snimak erupcije vulkana
Satelitski snimak erupcije vulkana - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Podvodna erupcija vulkana na ostrvu Hinga Tonga-Hunga Hapai mogla bi da smanji srednju temperaturu za 0,5 stepeni Celzijusa na južnoj hemisferi, procenjuju klimatski naučnici.
Stručnjaci navode da je erupcija vulkana na Tongi koja se dogodila u subotu bila jedna od najsnažnijih u pacifičkom regionu poslednjih decenija. Erupcija je bila toliko jaka da se čula čak 800 kilometara dalje. To je takođe izazvalo upozorenja na cunami u zemljama na obali Tihog okeana.
Profesor Džim Salindžer, koautor studije o šest značajnih erupcija tokom prošlog veka, rekao je da je ova erupcija upumpala 0,4 teragrama sumpor-dioksida u stratosferu.
Naučnici navode da će sumpor-dioksid preusmeriti deo sunčevog zračenja, snižavajući temperaturu Zemljine površine.
„Ono što ćemo verovatno videti u naredna dva meseca su prilično veličanstveni zalasci sunca dok se magla sumporne kiseline polako spušta sa stratosfere – ali takođe bih očekivao da će zahlađenje u našem regionu iznositi nekoliko desetih delova stepena, maksimalno“, rekao je Selindžer.
S druge strane, Zeke Hausfater, klimatski naučnik sa Instituta Breakthrough, rekao je da merenja ugljen dioksida nakon erupcije pokazuju da to verovatno nije dovoljno da značajno utiče na globalne temperature.
"Ova procena još nije konačna, biće preduzeta dodatna merenja".
Satelitski snimci pokazuju da je oblak sumpor-dioksida već stigao u Australiju, pokrivajući Kvinslend .
Većina istraživanja sugeriše da će se uticaj erupcije na klimu verovatno tek videti u narednih nekoliko meseci, s obzirom da će biti potrebno vreme da se ove sitne čestice rasprše po južnoj hemisferi.
U međuvremenu, vlada Fidžija saopštila je da je koncentracija sumpor-dioksida u atmosferi porasla preko noći, što je rezultiralo kiselim padavinama u regionu.
Džejms Renvik, šef Škole za geografiju, životnu sredinu i nauke o Zemlji na Univerzitetu Viktorija u Velingtonu, smatra da bi erupcija vulkana na Tongi imala značajan uticaj na lokalnom nivou, „ali da nije verovatno da će uticati na globalnu klimu“.
„Naravno, smanjuje količinu sunčeve svetlosti koja stiže do tog određenog dela tropskih krajeva, a ono što je u oblaku aerosola će se raširiti u stratosferi – međutim to neće dovesti do znatno nižih temperatura“, rekao je on.
Istraživači su se složili da erupcija na Tongi nije bila tako velika kao erupcija vulkana Pinatubo na Filipinima, koja je izbacila 20 miliona tona SO2 u stratosferu u junu 1991. Naučnici su utvrdili da se zbog toga srednja temperatura Zemlje smanjila za 0,3 stepena Celzijusa.
Nekoliko stručnjaka je analiziralo satelitske podatke i primetilo da ukupne emisije SO2 iz Tonge iznose otprilike 2 procenta u odnosu na posledice erupcije vulkana Pinatuba, prenosi međunarodni Sputnjik.
Satelitski snimak erupcije vulkana - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
SVET
Snažna erupcija vulkana koja je pokrenula cunami videla se iz svemira, zvuk se čuo do 800 km /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala