- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako da EPS ne bude kolateralna šteta energetske krize | Energija Sputnjika

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
EPS i elektroenergetski sektor Srbije tema su emisije „Energiji Sputnjika“ čiji je autor Jelica Putniković.
O tome šta nam je činiti Jelica Putniković razgovara sa Željkom Markovićem, liderom za sektor energetike i resursa u Deloitte Srbija.
Globalna energetska kriza, koja se „krčkala“ poodavno, na vatri energetske tranzicije koju celom svetu nameću, naravno, bogat - moćne države i još moćnije multinacionalne kompanije, izbila je na „krilima“ pandemijskog ekonomskog oporavka. Sad svako, od država i kompanija do pojedinaca – zaposlenih u energetskom sektoru, ali istovremeno i potrošača, bije svoju energetsku bitku 21. veka.
U zemlji Srbiji, koja je 90-ih godina prošlog veka sankcije uspela da prevaziđe, koliko – toliko, bez velikih energetskih problema, uglavnom zahvaljujući jakoj Elektroprivredi Srbije, danas - tri decenije posle, zbog neuspelih pokušaja nametanih restrukturiranja EPS-u preti opasnost da bude kolateralna šteta nesprovedene dirigovane tranzicije elektroenergetskog sektora.
I, dok većina pokušava da imenuje glavnog krivca, najodgovornijeg za sve ovo što se u državnoj elektroenergetskoj kompaniji dešava, ne smao tokom minulih nekoliko meseci već i godina, bez odgovora ostaje pitanje zašto se država od 2000. naovamo nije ozbiljno pozabavila EPS-om. Zašto, najpre, nije napravljena kratkoročna i dugoročna strategija privrednog razvoja a potom, na osnovu tih dokumenata, nije osmišljena strategija razvoja energetike, a u sklopu nje i elektroenergetike. Jer, jedino tako bi se mogao iskristalisati pravi put razvoja EPS-a, razvoja koji bi bio u interesu države i njenih građana...
Sad kad „kuća gori“ kasno je za upiranje prstom u krivce. Požar treba gasiti. Što pre i što efikasnije. Bez ponavljanja sopstvenh, ali i tuđih grešaka. Da u 21. veku ne moramo paliti sveće. I bukvalno.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Kako da EPS ne bude kolaterlana šteta energetske krize | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala