Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi predlog iz Brisela za pregovore Beograda i Prištine

© Tanjug / BOKINa Kosovu i Metohiji jutros je počelo glasanje za republički parlament, a građani će svoje biračko pravo moći da ostvare na 90 biračkih mesta, koja su otvorena širom Kosova
Na Kosovu i Metohiji jutros je počelo glasanje za republički parlament, a građani će svoje biračko pravo moći da ostvare na 90 biračkih mesta, koja su otvorena širom Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Portparol EU Peter Stano naglašava da EU žali zbog činjenice da Srbima sa KiM nije bilo omogućeno glasanje na jučerašnjem referendumu i poziva obe strane da se dogovore o međusobno prihvatljivom rešenju koje bi omogućilo Srbima da na KiM glasanju na budućim srpskim izborima.
„Iako u okviru dijaloga Beograda i Prištine nema sporazuma o organizovanju srpskih izbora na Kosovu, očekujemo da strane počnu pregovore o međusobno prihvatljivim modalitetima za glasanje Srba na Kosovu na budućim srpskim izborima. EU je spremna da im pomognemo u tim pregovorima”, poručio je Stano.
Peter Stano je, odgovarajući na pitanje o mogućnostima EU da utiču na vlasti u Prištini da omoguće glasanje Srbima na teritoriji KiM, oceni da je „stav EU bio jasan od početka”, ali da je za sprovođenje te operacije bio neophodan pristanak obe strane i Beograda i Prištine.
Portparol EU je na pitanje Tanjuga da li EU ima na raspolaganju druge instrumente sem verbalnih poziva Prištini na saradnju, a koje kosovske vlasti zanemaruju, ocenio da EU „ima uticaja”, i to kroz evrointegracione procese.

„Na kraju Kosovo je to koje želi da pristupi EU, a za to postoje jasni kriterijumi koji se odnose na vrednosti i standarde koje ako neko od partnera ne poštuje ne može ni da očekuje da napreduje na EU putu”, kaže Stano.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Stano naglašava da proces nije u zastoju i da se angažman EU po tom pitanju odvija svakodnevno sa Srbijom, Kosovom, ali i sa SAD i drugim međunarodnim partnerima
„Činjenica da nema dijaloga na visokom nivou nije dokaz da je dijalog stopiran, a posao odložen. Kada se stvore uslovi organizovaćemo novi sastanak ili pregovarača ili premijera odnosno predsednika”, kaže Stano.
U odgovoru on zaključuje da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU neophodan „što je pre moguće”.
„To nije potrebno nama već je potrebno za dobrobit naroda na Kosovu i u Srbiji”, zaključio je Stano.
Referendum o promeni Ustava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
SRBIJA
Petković: Borićemo se da se na Kosovu i Metohiji održe izbori 3. aprila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala