- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Brat stoji uz brata kad je to neophodno“: Turska i Albanija potpisale sedam sporazuma /foto/

© AP PhotoErdogan i Rama
Erdogan i Rama - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravio je danas Albaniji gde je razgovarao sa albanskim premijerom Edijem Ramom o jačanju bilateralnih veza i prisustvovao početku izgradnje novih stanova koje finansira Turska za Albance koji su ostali bez kuća u zemljotresu 2019. godine.
Erdogana je na aerodromu „Majka Tereza“ dočekao premijer Albanije Edi Rama, a potom su se uputili prema gradu Laču, u oblasti Kurbin, gde je prisustvovao predaji ključeva stanova koji su izgrađeni uz podršku Republike Turske.
Tom prilikom Erdogan je dobio titulu počasnog građanina, a jedan od trgova će od 19. januara nositi Erdoganovo ime.
Predsednik Turske je u pozdravnom govoru rekao da je radost Albanaca i njegova radost.
„Brat stoji uz brata kad je to neophodno, a ne kad ga pozovu“, istakao je on.
© AP Photo / Franc ZhurdaErdogana je na aerodromu dočekao Edi Rama, premijer Albanije
Erdogan u poseti Albaniji - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
Erdogana je na aerodromu dočekao Edi Rama, premijer Albanije
S druge strane, premijer Albanije Edi Rama opisao je predsednika Turske kao „dragocenog prijatelja, ne samo Albanaca, već i njega samog“. On je opisao svoj prvi susret sa Erdoganom, kada je rekao da su Albanija i takozvano Kosovo u njegovom srcu.
„Značenje koje daje reči bratstvo je oličenje onoga što kaže prorok Muhamed: Niko od vas ne veruje ako ne želi svom bratu isto što želi i sebi“, rekao je Rama, preneo je Kosovo onlajn.

Sedam sporazuma Turske i Albanije

Turska i Albanija potpisale su sedam sporazuma u različitim oblastima, uključujući medije, sprovođenje zakona, kulturu i upravljanje vanrednim situacijama.
Erdogan je rekao da su veze sa Albanijom na nivou strateškog partnerstva, dodajući da obe zemlje imaju za cilj da postignu godišnju razmenu od milijardu dolara.
Albanski premijer smatra da je uloga Turske u regionu Zapadnog Balkana "neophodna, neotuđiva i bez sumnje konstruktivna uloga za mir".
"Bez Turske EU ne bi bila u situaciji u kakvoj je sada, već u goroj", rekao je Rama. "Turska je neizbežan ventil za bezbednost EU“, istakao je on, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala