- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Farsa je završena, politika je pobedila sport“: TSS o slučaju „Đoković“

© Foto : TSS/Neda MiletićDejvis kup reprezentacija Srbije
Dejvis kup reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Teniski savez Srbije se oglasio povodom „završene farse“ u kojoj je Federalni sud u Australiji da podržao odluku imigracionog ministra Aleksa Hoka da deportuje Novaka Đokovića.
Saopštenje TSS-a vam prenosimo u celosti:
Farsa je završena. Teniski Savez Srbije izražava svoje ogromno razočarenje ovakvom odlukom Australijskog suda. Politika je ovoga puta pobedila sport.
Devetostrukom šampionu Australijan opena Novaku Đokoviću je uskraćeno pravo da zaigra na prvom Grend slemu takmičenju sezone i pokuša da na sportskom terenu, na kome je nizao sve same pobede, deseti jubilarni put podigne pehar i osvoji dvadeset prvu Grend slem titulu.
Najbolji svetski teniser Novak Đoković je validno ispunio sve propisane zahteve i pravila organizatora Australijan opena i države domaćina za učešće na turniru, što je potvrđeno i odlukom suda iste te zemlje. Međutim, usled političkih pritisaka, viza mu je onemogućena po osnovu 'javnog interesa'.
Ovakvom odlukom jedino je svet ostao uskraćen da gleda Novakovu borbu za deseti Australijan open i dvadeset prvu Grend slem titulu.
Mešanje politike u sport otvorilo je mnogo gorućih pitanja. Kakvu poruku šalje Australija, kao dvostruki organizator olimpijskih igara, za treće domaćinstvo 2032. godine? Da za najboljeg svetskog tenisera ne važi sveto olimpijsko pravilo - važno je učestvovati? Izostanak reakcija tokom čitavog slučaja od strane ATP (Asocijacije teniskih profesionalaca), ITF (Svetske teniske federacije), kao i vodećih sportskih svetskih institucija, nameće pitanje da li će ovo od sada da bude šablon ponašanja organizatora velikih sportskih priredbi?
Da li će sportisti, i kada validno ispune sve propisane zahteve za ulazak u zemlje organizatore takmičenja i turnira moći političkom odlukom moćnika da budu precrtani sa liste učesnika, pritvarani kao kriminalci i - proterivani?
Sport je uvek bio najčistiji segment društva, pogotovo tenis kao sport džentlmena, u kome je poštovanje propisa uvek bilo visoko cenjeno. Naš šampion Novak u tim uslovima je postao svetski broj 1 i to bez premca u istoriji.
Teniski savez Srbije u potpunosti podržava Novaka Đokovića kao najboljeg ambasadora naše zemlje. Verujemo i nadamo se da će i posle ove nepravde učinjene ne samo jednom istorijski uspešnom sportisti, nego i izuzetnoj ličnosti, Novak kao i obično biti jači i bolji“.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SPORT
„Presedan u svetu tenisa“ – oglasio se i TSS u vezi slučaja „Đoković i Australija“
Novak Đoković na putu ka prostorijama svojih advokata u Melburnu pred suđenje na Federalnom sudu 15. januara - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SPORT
Poznato vreme deportacije Novaka Đokovića
Obraćanje Srđana Đokovića ispred Skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
SPORT
Srđan Đoković podelio snažnu poruku: 50 metaka Novaku u prsa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala