- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Rusija i SAD se kreću različitim kolosecima

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i SAD na bilateralnim pregovorima o bezbednosti u Ženevi
Zastave Rusije i SAD na bilateralnim pregovorima o bezbednosti u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
U odnosima Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om postoji izvesno razumevanje, ali generalno strane idu potpuno drugačijim kolosecima što izaziva zabrinutost, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov u intervjuu za američku televiziju „Si-En-En“.
„Među nama postoji izvesno razumevanje. Ali generalno, u principu, sada možemo reći da smo na različitim kolosecima, na potpuno različitim kolosecima i to nije dobro, to izaziva zabrinutost“, primetio je portparol Kremlja komentarišući ovonedeljne pregovore.
Istovremeno je primetio da su tokom sastanka Saveta Rusija i SAD uspele da postignu „neke dogovore“.
Rusija i Sjedinjene Američke Države održale su 10. januara novu rundu dijaloga o strateškoj stabilnosti u Ženevi. Za ovim sastankom usledio je sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu. Zatim su u četvrtak, 13. januara, održane konsultacije na bečkoj platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Glavni fokus ovih razgovora bili su predlozi o bezbednosnim garancijama koje je ruska strana predstavila Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u krajem prošle godine u svetlu eskalacije krize u Ukrajini.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
U dokumentima Moskva poziva Alijansu da odustane od bilo kakve vojne aktivnosti van svojih granica – u Ukrajini i drugim teritorijama Istočne Evrope, Zakavkazja i Srednje Azije. Od Alijanse je zatraženo da ne raspoređuje dodatno naoružanje i nove vojne kontingente van zemalja u kojima su bili stacionirani prema stanju od maja 1997. godine (pre uključivanja istočnoevropskih zemalja u NATO). Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Pregovori Rusije i SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
RUSIJA
Amerika pokazuje „znake razuma“: Vašington spreman za nastavak dijaloga sa Moskvom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala