- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron: Pregovori sa Rusijom potrebni zbog sniženja napetosti u Evropi

© REUTERS / POOLPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da pozdravlja pokušaje dijaloga između SAD i Rusije u svetlu ukrajinske krize, kao i da su pregovori potrebni za smanjenje napetosti u Evropi.
„Sjedinjene Američke Države danas rade ono što ja radim već nekoliko godina: razgovaraju sa Rusima. To je dobra vest. Da li je lako? Nije. Nikada to nisam govorio, američki predsednik Džo Bajden takođe... Da li je potrebno? Kao nikad do sada, ako ne želimo da zadržimo status kvo koji brine sve i našu kolektivnu bezbednost“, rekao je Makron za francuski nedeljnik „Žurnal du dimanš“.
On je dodao da se nada da će se kontakti nastaviti.
„Dokazano je da strategija dijaloga uvek daje plodove. Početkom januara strane su se složile da nastave proces (konsultacija). Time ćemo se baviti narednih dana“, istakao je francuski predsednik.
Makron je napomenuo da su Francuska i Nemačka uvek „u duhu dijaloga“ vodile pregovore između Rusije i Ukrajine o Minskim sporazumima.
U Briselu je u sredu održan sastanak Saveta Rusija-NATO. Sastanak je usledio nakon razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, održanih 9-10. januara u Ženevi. U četvrtak, posle zasedanja Saveta Rusija-NATO, održane su konsultacije na bečkoj platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.
Povod za razgovore je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.
Pregovori Rusije i SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
RUSIJA
Amerika pokazuje „znake razuma“: Vašington spreman za nastavak dijaloga sa Moskvom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala