- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Iz Kazahstana u Rusiju poletelo još 19 vojnih aviona sa mirovnjacima

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaAvion Il-76 ruskog kontingenta mirovnih snaga ODKB na aerodromu Čkalovski u Podmoskovlju
Avion Il-76 ruskog kontingenta mirovnih snaga ODKB na aerodromu Čkalovski u Podmoskovlju - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Sa aerodroma u Alma Ati poletelo je 19 aviona koji će vratiti u domovinu ruske padobrance iz sastava kolektivnih snaga Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Vojno-transportni avioni (18 aviona Il-76 i jedan avion An-124 „Ruslan“) prevešće ljudstvo i tehniku jedinica Vazdušno-desantnih snaga i sleteti na aerodrom Čkalovski u Podmoskovskoj oblasti.
U subotu se iz Kazahstana u Rusiju vratio deo mirovnog kontingenta. Za njihov transfer angažovano je 15 aviona Il-76 i tri aviona An-124.
Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev obratio se 5. januara zemljama ODKB-a za pomoć „u prevazilaženju terorističke pretnje”, nakon što su u zemlji izbili neredi zbog protesta protiv povećanja cena tečnog gasa. U protestima je povređeno oko hiljadu ljudi. Prema podacima kazahstanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 17 policajaca, a više od 1,3 hiljade je povređeno.
Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje kolektivne mirovne snage u Kazahstan radi normalizacije situacije u zemlji. U operaciji su učestvovali vojnici iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Njima je poverena zaštita strateški važnih objekata u zemlji. U četvrtak, 13. januara, misija je proglašena završenom.
Vojna vežba Neuništivo bratstvo - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
SVET
Kratka i uspešna misija: Kontingent ODKB počinje povlačenje iz Kazahstana 13. januara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala