- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Centar „Gamaleja“: Možemo napraviti vakcinu protiv kovida na osnovu nekoliko sojeva

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaLaborant u laboratoriji za klinička i dijagnostička ispitivanja bolnice za infektivne bolesti Volgogradske oblasti
Laborant u laboratoriji za klinička i dijagnostička ispitivanja bolnice za infektivne bolesti Volgogradske oblasti  - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Naučnici ruskog državnog Centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ razmatraju mogućnost stvaranja polivalentne vakcine protiv novog virusa korona na osnovi nekoliko sojeva virusa odjednom, na primer, delte i omikrona, izjavio je zamenik direktora Centra Denis Logunov.

„Razmatra se (varijanta) da se napravi polivalentni ‘Sputnjik’, gde će postojati i delta i omikron, ili vuhan (vuhanski, originalni soj virusa korona) i omikron... Moguće je stvoriti takvu složeniju vakcinu“, rekao je Logunov za televiziju „Rusija 1“.

Kako je objasnio Logunov, deo preparata na osnovi vuhanskog ili delta soja moći će da zaštiti od infekcije novim varijantama virusa, a drugi deo zasnovan na omikronu štitiće ljude od infekcije varijantama virusa korona koje su već mutirale iz omikrona.
Govoreći o daljem razvoju situacije, naučnik je primetio da će pojavom omikrona broj slučajeva kovida u Rusiji biti veoma visok.
„Dok kod nas ne prođe ovaj talas omikrona, prerano je za opuštanje“, istakao je Logunov.
„Ideja ​​vakcinacije stanovništva protiv kovida je da se spasu oni životi kada bi ljudi mogli da se razbole i umru. Pre ili kasnije doći ćemo u situaciju u kojoj će imuni sloj raditi i smanjivati smrtnost“, zaključio je on.
Varijanta virusa B.1.1.529 koja je dobila naziv omikron otkrivena je krajem novembra 2021. godine u Južnoafričkoj republici, Bocvani i Izraelu, a sada se proširio i na Evropu, Aziju i SAD. On se mnogo brže širi i zarazniji je od prethodnih sojeva kovida.
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
RUSIJA
Ruski naučnik o „Sputnjiku Ve“: Nije ga potrebno modifikovati zbog omikrona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala