- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blumberg: Bajdenu predstoji veoma teška zima zbog Rusije

© AP Photo / Andrew HarnikDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Američkog predsednika Džozefa Bajdena čeka vrlo loša zima zbog rekordne inflacije, novog talasa epidemije virusa korona i napetosti u odnosima sa Rusijom, piše komentator „Blumberga“ Džoš Vingrou.
Kako je naglasio kolumnista, šef Bele kuće se suočio sa komplikovanim zadacima kako unutar zemlje, tako i na spoljnopolitičkoj areni. Kriza u istočnoj Evropi raste: kulminacija sa Moskvom po pitanju bezbednosti u regionu trenutno nije dala nikakav rezultat, dodao je autor.
Pored toga, pregovori sa Iranom su došli do kritične tačke. U Vašingtonu smatraju da će Teheran uskoro da počne da obogaćuje uranijum do nivoa koji je potreban za pravljenje atomske bombe. U tom slučaju Zajednički sveobuhvatni akcioni plan koji treba da ograniči nuklearni program republike izgubiće svoj značaj, navodi se u tekstu.
Spoljni izazovi se prepliću sa visokom inflacijom u SAD koja će dostići rekordni nivo iz 1982. godine - sada variva na oko 7 odsto.
U državi raste i broj zaraženih virusom korona: u ponedeljak je u SAD bilo zabeleženo skoro pola miliona slučajeva infekcije kovid 19. Napeta epidemiološka situacija pritiska Bajdena koji je izabran i, između ostalog, zahvaljujući obećanju da će pobediti virus, podsetio je Vingrou. Šef države je morao da mobiliše vojne lekare, medicinske sestre i drugo osoblje kako bi smanjio pritisak na bolnice zbog porasta broja obolelih.
MIP Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
RUSIJA
Kijev poručio Berlinu: Simpatije prema Putinu ne vrede novog krvavog rata u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala