Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skupština tzv. Kosova usvojila rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma

© Armend NIMANIParlament tzv. Kosova
Parlament tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Skupština tzv. Kosova usvojila je rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma na Kosovu. Za je glasalo 76, nije bilo glasova protiv niti uzdržanih. Poslanici Srpske liste napustili su sednicu pre glasanja, nakon obraćanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.
Kurti je na današnjoj vanrednoj sednici rekao da je jedna od tačaka da građanima sa dvojnim državljanstvom omogućeno da glasaju putem pošte, ili preko Kancelarije za vezu Srbije u Prištini.
Ova rezolucija sadrži ukupno osam tačaka.

"Skupština Kosova, kao predstavnik građana , izrazila je zajednički stav da se organizovanjem referenduma Republike Srbije na Kosovu krši Ustav i suverenitet Republike Kosovo i da je u suprotnosti sa Ustavom, kosovskim zakonima i normama i međunarodnom praksom".

"Skupština Kosova zatražila je od Vlade i relevantnih institucija Republike Kosovo da preduzmu sve radnje iz svoje nadležnosti da spreče narušavanje suvereniteta i ustavnog poretka Republike Kosovo održavanjem referenduma strane države na teritoriji Republike Kosovo. Skupština ističe posvećenost Republike Kosovo da garantuje i štiti sva prava građana Republike Kosovo u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo".
"U tom duhu, Skupština tzv. Kosovo je potvrdila pravo građana sa dvojnim državljanstvom da ostvaruju svoje pravo glasa u skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom. U ovom slučaju, svima koji imaju i državljanstvo Srbije i Kosova, garantovano je pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije u Prištini", naveo je Kurti.

Poslanici Srpske liste napustili sednicu pre glasanja

Šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić je rekao da je zabrana održavanja referenduma odluka protiv interesa i prava srpskog naroda.

"Ovim svojim delovanjem i svim akcijama koje ste preduzeli, ugrožavate naš narod, ali istovremeno pokazujete da vam je više stalo da Srbima otežate život na ovim prostorima nego da se borite za građane i njihovu budućnost", rekao je Simić.

Na početku izlaganja, Simić je rekao da "tema koja je pokrenuta unapred ima svoj epilog jer je očigledno odluka već doneta".
"Ova sednica je samo farsa jer parlament treba da simbolizuje demokratiju, a po sredi je paradoks, pošto će se očigledno doneti akt kojom se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskog naroda", naveo je Simić.
Dodao je da "zabranom da se Srbi izjašnjavaju na referendumu u nedelju, ova Vlada nastavlja seriju antisrpskih poteza".
Posle njegovog izlaganja, poslanici Srpske liste napustili su sednicu Skupštine, prenosi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala