- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Povlačenje ruskog kontingenta iz Kazahstana: Svih 10 aviona sletelo u Rusiju

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski deo mirovnog kontingenta poslat u Kazahstan
Ruski deo mirovnog kontingenta poslat u Kazahstan - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Svih 10 aviona sa ruskim vojnicima iz sastava mirovne misije ODKB u Kazahstanu sletelo je na aerodrom „Severni“ u ruskom gradu Ivanovo.
Kako je ranije saopšteno, nakon povratka ruskih trupa u Ivanovu će biti organizovan doček ruskih desantnih trupa koji su, kako se ocenjuje, izuzetno profesionalno obavili sve svoje zadatke.
Mirovnjaci ODKB u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SVET
Generalni sekretar ODKB: Možemo da osiguramo bezbednost bez mešanja u unutrašnja pitanja

Protesti u Kazahstanu

Masovni protesti u Kazahstanu počeli su u prvim danima 2022. godine – stanovnici gradova Žanaozen i Aktau na zapadu zemlje počeli su da protestuju zbog dvostrukog povećanja cena tečnog gasa. Kasnije su se protesti proširili i na druge gradove, uključujući Alma Atu, staru prestonicu i najveći grad u zemlji: tamo su počeli da pljačkaju, militanti su napali državne institucije i oduzimali oružje.
Kao odgovor, vlasti su uvele vanredno stanje širom zemlje do 19. januara i pokrenule protivterorističku operaciju. Prema podacima UN, tokom protesta u Kazahstanu povređeno je oko hiljadu ljudi. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 17 kazahstanskih policajaca, a više od 1,3 hiljade je povređeno.
Ujutro 5. januara predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev raspustio je vladu i preuzeo funkciju predsedavajućeg Saveta bezbednosti. Tokajev je na prvoj sednici Saveta bezbednosti pod njegovim rukovodstvom opisao situaciju u Kazahstanu kao podrivanje integriteta države i rekao da je od ODKB-a zatražio pomoć „za prevazilaženje terorističke pretnje“.
Savet kolektivne bezbednosti ODKB-a odlučio je da pošalje u Kazahstan mirovne snage radi normalizacije situacije u zemlji. Tokajev je 7. januara objavio da teroristi, uključujući i oni koji su stigli iz inostranstva, nastavljaju da pružaju otpor, i obećao da će uništiti one koji ne polože oružje. Osim toga, predsednik je napomenuo da su svi zahtevi građana izraženi kroz mirne proteste – uslišeni.
Misija ODKB je uspešno završena 13. januara i mirovnjaci se povlače iz Kazahstana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala