Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije upozorava: Strani faktor na Kosmetu vezuje sebi maramom oči - kad im zatreba

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
U intervjuu za časopis ruskog Ministarstva spoljnih poslova „Međunarodni život“ patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je saglasan da su problemi na KiM rezultat običnog kriminala ili izraz mržnje nacionalističkih ili radikalnih snaga, ali da je mnogo tačnije reći da su napadi koji se tamo događaju rezultat inostranog faktora.
Patrijarh srpski Porfirije ocenio je, govoreći o učestalim napadima na imovinu SPC na Kosmetu, da je to rezultat mnogih faktora, ali i inostranog, koji moguće ne podstiče i ne inspiriše napade, ali od jula 1999. godine, kad zatreba „veže sebi maramu preko očiju“.
Patrijarh je istakao da je za Srbe Kosovo i Metohija duhovni Jerusalim. On je naglasio da je put crkve, države i naroda, put dijaloga i miroljubive koegzistencije.
„Jevreji su tokom milenijumskih egzodusa u dijaspori govorili: ‘Dogodine u Jerusalimu’. Srpska omladina se pozdravlja sa ‘Dogodine u Prizrenu’ manifestujući da čuva svest da je Prizren carski grad, prestoni grad, Dušanov grad, da zna da se, na primer, vrednost hrama posvećenog Bogorodici Ljeviškoj, nazvanoj po srednjovekovnom toponimu, ne može izmeriti nikakvim zemaljskim blagom. Pri tome, oni ne pozivaju na sukob ili na bilo kakvu agresiju“, rekao je patrijarh Porfirije.
On je poručio da je put Crkve, države i naroda — put dijaloga, miroljubive koegzistencije, uvažavanja svakog ljudskog bića, svih pozitivnih ljudskih uverenja.
„Ali to ne znači nikakav relativizam od strane Crkve po ovom pitanju. Crkva, ali i patrijarh lično, nastoji da neposredno i sistematski, na različite načine po pitanju Kosova i Metohije kao zavetne srpske zemlje, utiče na duh vremena, na biće naroda, na ukupne društvene, političke i kulturne prilike u državi, kako bi način razmišljanja mladih naraštaja izražen u maksimi ‘Dogodine u Prizrenu’ bio trajna paradigma“, kazao je patrijarh Porfirije.
Srpski patrijarh je ukazao da je u južnoj srpskoj pokrajini veliki broj ruiniranih, devastiranih, obesvećenih, porušenih, stoga i hramova u kojima je vekovima služena liturgija, ali da je i pored svih otežanja duhovni život vrlo dobro organizovan zaslugom episkopa raško-prizrenskog Teodosija sa monaštvom, sveštenstvom i vernim narodom.
„U Evropi je, takođe, veliki broj, praznih hramova, sa tom razlikom što nisu porušeni, niti obesvećeni od onih koji Hrista i Crkvu Njegovu ne žele. Hramovi u kojima je vekovima služena liturgija pretvoreni su u restorane, tržne centre, različite turističke atrakcije, diskoteke i slična mesta masovne zabave. Moguće je da otuda i potiče neosetljivost prema uništavanju crkava u ovom delu Evrope i stradanju hrišćana“, naveo je patrijarh.

Odnosi SPC i Rusije jači nego ikada

Patrijarh Porfirije je kazao da su vekovni odnosi Srpske pravoslavne crkve i Rusije izuzetno kvalitetni, jači nego ikada pre, čemu su, kako ističe, doprinele i ličnosti koje kao ambasadori predstavljaju Rusku Federaciju u Srbiji kao što su ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, preminuli Vitalij Čurkin i aktuelni šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji su obeležili poslednje decenije međunarodne politike i diplomatije.
„Mada različiti po temperamentu, spoljašnjim osobinama, oni su ljudskim kvalitetima, po prijateljstvu, štaviše bratstvu koje prepoznaju ne samo političari, nego rekao bih svaki čovek u Srbiji, postali i ostali simboli saradnje između dva naroda“, kazao je patrijarh.
Istakao je da danas sa zadovoljstvom razmenjuje mišljenja sa ambasadorom Rusije u Beogradu Bocan-Harčenkom, čija, kako je naveo, smirenost, gotovo monaška, daje sigurnost i čvrstinu stavovima i analizama koje iznosi.
„Moram da se molitveno setim blaženopočivšeg ambasadora Vitalija Čurkina, koji je zbog odbrane interesa našeg naroda, ali i zastupanja pravde i međunarodnog prava, ostao ovde upamćen kao svojevrsni diplomatski vitez, junak. Bog da mu dušu prosti“, naveo je patrijarh Porfirije.
Naravno, istakao je, da je ove decenije svetske, međunarodne politike i diplomatije, obeležila ličnost ministra Sergeja Lavrova.
„Srpski narod je, na žalost ili na sreću, na posletku Bog zna, suviše često u fokusu te politike i diplomatskog nadmetanja. Stoga uvek sa nadom očekujemo reči njegove ekselencije Lavrova u nekom svetskom forumu ili prestonici“, naveo je patrijarh srpski Porfirije.

O Temeljnom ugovoru

Patrijarh Porfirije je izjavio da je SPC spremna da sa državom Crnom Gorom razmotri sve opcije teksta Temeljnog ugovora, one, kako je rekao, koje su do sada bile u opticaju, ali da Crkva i njeni pravni stručnjaci smatraju da ima mesta za poboljšanje tog dokumenta.
Patrijarh je poručio da je SPC spremna da zajedno sa arhijerejima, sveštenstvom i vernim narodom u Crnoj Gori učini sve da se izmeni položaj Crkve, koji je nepravedan, neravnopravan i apsurdan uzevši u obzir sastav stanovništva i istoriju, objavljeno je na sajtu SPC.
„Naravno, na dobro svih, države, Crkve, onih koji jesu vernici SPC i onih koji to nisu. Niko ne sme da bude oštećen ili uskraćen za svoja prava, na račun onog drugog. Ponavljam da smo spremni da razmotrimo sve opcije teksta Ugovora, one koje su do sada bile u opticaju, ali mi smatramo, naš pravni tim, da ima mesta poboljšanju. Ako bude svrsishodno, možemo krenuti i od belog papira. Sve na dobro naroda. Kao i u bilo kom drugom poslu, ja i u ovom želim da na isti način uvažim i zaštitim interese obe strane, a pogotovo što obe strane zapravo u ogromnoj većini čini jedan isti verujući narod, naš narod“, rekao je, između ostalog, patrijarh Porfirije.

„Istorijskom istinom o NDH razobličiti revizionizam“

Porfirije je izjavio je da će Srpska pravoslavna crkva nastaviti da podstiče i afirmiše istoričare i druge naučnike da rade na utvrđivanju istorijske istine o tome šta se dešavalo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a što je, kako je istakao, potrebno radi razobličavanja revizionizma.
„To je potrebno radi razobličavanja revizionizma koji i ovde na Balkanu, ali i širom Evrope, ima jednostavan cilj — aboliranje nacističkih i fašističkih zločinaca, a tada ne bi trebalo isključiti mogućnost da se ponovo pokrene ta spirala zla“ rekao je patrijarh Porfirije.
Porfirije je ukazao da ni istorijsko produbljivanje znanja, ni implementacija tog znanja u školama i na fakultetima, ne treba i ne sme da služi zlopamćenju, već da bude opomena svima da se takvo zlo, kakvo su doživeli Srbi, Jevreji i Romi u Drugom svetskom ratu, predupredi i da se nikada i nigde ne ponovi.
Patrijarh je najavio da će na proleće u Jasenovcu biti služena liturgija povodom godišnjice od početka genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH.
„Molitvom preobraženi pravoslavni čovek nikada nije i nikada neće nečije potomstvo, nečiju decu, kriviti za ono što su činili roditelji. Otuda se mnogi koji ne poznaju duh i etos pravoslavlja čude kako pravoslavni čovek može da prašta. Pravoslavni hrišćanin će uvek graditi mir, prijateljstvo, a ne osvetu“, kazao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
SRBIJA
Patrijarh Porfirije: Ono što je za Rimokatoličku crkvu Vatikan, to je za nas Kosovo
Vladika Irinej Bulović - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SRBIJA
Vladika Irinej: Srbija, Rusija i SPC neće dozvoliti novi pogrom na Kosovu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala