- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Neprihvatljivo je naknadno stranačko obeležavanje litija“: Mitropolija o filmu „Branili smo svetinje“

© Sputnik / Aleksandar MilačićLitija u Podgorici
Litija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Mitropolija-crnogorsko primorska oglasila se povodom prikazivanja filma „Branili smo svetinje“, ocenivši da je neprihvatljivo da se litije naknadno stranački obeležavaju. Dokumentarni film „Branili smo svetinje“ prikazan je u Crnoj Gori i Srbiji, a producent filma je Savez Srba iz Crne gore u saradnji sa Ramonda produkcijom iz Beograda.
„Uvereni smo da je jedan od ključnih razloga uspeha litija u tome što nismo dozvolili da se one stranački ili partijski obeležavaju i što su one bile i ostale crkveni, svetoduhovski i svenarodni događaj. Zbog toga je neprihvatljivo da se one naknadno stranački obeležavaju kao što je to učinjeno filmom ‘Branili smo Svetinje’ nedavno prikazanim na pojedinim TV kanalima“, saopštila je Mitropolija.
Navodeći da ne žele da umanje bilo čiji doprinos litijama, pa ni političara, iz Mitropolije poručuju da je narod na čelu litija hteo da vidi svoje vladike i sveštenike, a ne političare.
Na litijama su bili zajedno lideri i pripadnici različitih stranaka, podseća se u saopštenju i dodaje:
„Služi im na čast što su, ostajući verni svojim strankama i partijama, dali prednost svenarodnom jedinstvu oko Svetinja i ćivota Svetog Vasilija Ostroškog. Na takav način svi učesnici ovih znamenitih događaja od deteta do starca, muško i žensko, profesori, umetnici, radnici i učenici dali su svoj veliki doprinos neospornom uspehu litija“.
Litije su podigle i objedinile pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori u vreme posle izglasavanja anticivilizacijskog Zakona o slobodi veroispovesti, ističe Mitropolija crnogorsko-primorska, ali i ukazuje da karakter litija nije dobro poistovećivati sa drugim narodnim okupljanjima, posebno ne sa stranačkim ili staleškim.
„Srbi i Crnogorci u tom sveštenom hodu obrisali različite podele i podozrenja među sobom, izmirili se i objedinili oko imena Božjeg i svojih svetinja. Različitosti u nacionalnom izjašnjavanju nisu nestale, ali su ustuknule pred istinskim i spasonosnim osećanjem svenarodnog jedinstva u Hristu čije smo Svetinje zajednički branili i odbranili“, poručuje se, između ostalog, u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.
Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
REGION
Otac Gojko: Fenomen litija u Crnoj Gori je raspirio vatru pravoslavlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala