- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nastavlja se spor s Poljskom: „Gasprom eksport“ preko arbitražnog suda traži višu cenu gasa

© REUTERS / Paul HackettGasovod za prirodni tečni gas u Engleskoj
Gasovod za prirodni tečni gas u Engleskoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Ruska kompanija „Gasprom eksport“ obratila se međunarodnom arbitražnom sudu u Stokholmu u cilju revizije cene gasa po ugovoru sa poljskom kompanijom PgniG. Radi se o ugovornom periodu od novembra 2017. godine.
Kako su istakli u ruskoj kompaniji, i dalje su otvoreni za pronalaženje rešenja spora u okviru komercijalnih pregovora iako do sada oni nisu dali rezultata.
Oglasila se i poljska kompanija koja navodi da „Gasprom“ traži da se poveća cena za isporuke gasa u Poljsku prema Jamalskom ugovoru dok PgniG smatra da je takav zahtev neosnovan.

Prethodno je poljska kompanija krajem oktobra prošle godine zatražila sniženje cene gasa, a kao argument su naveli neviđeni skok cena na evropskom tržištu.

Podsetimo, poljska kompanija je inicirala arbitražno rešavanje problema 2015. godine zahtevajući da se revidira cena za prirodni gas koji Rusija isporučuje Poljskoj po ugovoru od 25. septembra 1996. godine.
Taj ugovor predviđao je isporuku oko 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a minimalna godišnja isporuka je iznosila 8,7 milijardi kubnih metara godišnje.
Ugovor ističe 2022. godine a poljske vlasti su pre nekoliko godina saopštile da ga neće produžavati.
Podsetimo, Poljska je jedna od zemalja koja se protivi projektu gasovoda „ Severni tok 2“, a kompanija „PGNiG“ dobila je dozvolu od nemačke Federalne mrežne agencije da učestvuje u sertifikaciji gasovoda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala