Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na Merdaru privedeni koordinator RIK-a i vozači, zaplenjeni kamioni sa izbornim materijalom

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosova i Metohije
Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Pripadnici takozvane Kosovske policije priveli su sinoć oko 22.30 na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog dela, koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Janković se, navodi se u saopštenju, nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS-u na KiM.
Petković kaže da je koordinator RIK-a odveden u nepoznatom pravcu.
Istovremeno, pripadnici tzv. Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača.
"O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam obavestio i specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača budu pušteni na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica", naveo je Petković.
Dodao je da na lice mesta odmah upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima.
Petković je naveo da su se koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili da materijal predaju predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji.
"Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije", precizira Petković i ističe:
"Upravo je misija OEBS na KiM bila dužna da preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su nas obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine".
Međutim, ističe šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju,Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala