- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kijev ima novu teoriju: Iza sajber napada su hakeri povezani s beloruskim specijalnim službama

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Ukrajina smatra da iza najnovijeg sajber napada na sajtove ukrajinskih državnih organa stoje hakeri navodno povezani sa beloruskim specijalnim službama.
„To je grupa koja se bavi sajber špijunažom a povezana je sa specijalnim službama Belorusije“, rekao je zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Sergej Demedjuk agenciji Rojters.
On smatra odgovornom grupu poznatiju kao UNC1151.
„Nanošenje štete sajtovima samo je pokriće za još razornije aktivnosti koje su se odvijale iza kulisa i čije ćemo posledice osetiti u skorijoj budućnosti“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, ista grupa izvodila je sajber napade na Litvaniju, Letoniju, Poljsku i Ukrajinu a takođe širila materijal u kojem se osuđuje prisustvo NATO u Evropi.
Iz kabineta predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka za sada nema odgovora na molbu britanske agencije da prokomentarišu Demedjukove tvrdnje.
Podsetimo, državni sajtovi Ukrajine prethodne noći su bili izloženi najjačem hakerskom napadu u poslednje četiri godine, a međunarodni partneri Kijeva uključili su se u rasvetljavanje okolnosti.
Na početnoj stranici sajta Ministarstva obrazovanja i nauke saopšteno je da su navodno svi podaci Ukrajinaca procureli. Kasnije je državna Služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine saopštila da nije došlo do curenja ličnih podataka, te da većina sajtova ponovo radi.
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
RUSIJA
Ukrajina optužila Rusiju za hakerski napad: Cilj – psihološki pritisak i zastrašivanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala