- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Cunami pogodio obalu Japana /video/

© Foto : Depositphotos/IraGirichBOCunami
Cunami - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Na obalu Japana obrušio se cunami kao posledica podvodne erupcije vulkana Hunga-Hapaj u južno-pacifičkoj državi Tonga. Japanska TV stanica NHK javlja da su talasi visoki oko 1,2 metra. Za sada nema podataka o povređenima i materijalnoj šteti.
"Talasi su registrovani u oblastima od ostrva Tohoku do Okinave", pišu lokalni mediji.
Prethodno je izdato upozorenje na cunami a stanivništvo je pozvano na evakuaciju.
Kako je saopštila glavna japanska meteorološka služba, očekivana visina talasa je oko tri metra.
Upozorenje se odnosi pre svega na ostrva Amami i Tokara u Tihom okeanu, ali je izdato i na Kurilskim ostrvima. Za sada nema opasnosti po stanovništvo Kurila.
Kako prenosi Tanjug, cunami je prethodno pogodio obale pacifičke države Tonga. Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako se veliki talasi razbijaju duž priobalnih područja, noseći sve pred sobom, i kako ljudi beže i pokušavaju da se sklone u svoje automobile.
Mnogi delovi Tonge, čiji se glavni grad nalazi 65 kilometara južno od područja erupcije vulkana, suočavaju se sa gotovo potpunim prekidima struje, telefonskih linija i interneta.
Geološka služba Tonge saopštila je da su se gas, dim i pepeo iz vulkana dizali do visine od 20 kilometara. Upozorenje na cunami izdato je i na Havajima, Aljasci i pacifičkoj obali SAD.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala